zaterdag 26 november 2022

Tina Turner

Vandaag doet deze energiebom er een jaartje bij. Door haar gezondheid doet ze rustiger maar vele jaren ondersteunde ze haar geweldige muziek met enorm bewegelijke danspasjes.
 
Geboren in 1939 in het plaatsje Brownsville (Tennessee) onder de naam Anna Mae Bullock. Eind jaren 50 ontmoet Tina Rock & Roll muzikant Ike Turner die haar de kans geeft om een keer op te treden. 
De jonge Tina krijgt aanvankelijk een relatie met de saxefonist waar ze ook een kind van krijgt maar de relatie houdt geen stand.
 
Niet lang daarna zijn Ike en Tina zowel een stelletje als een muzikaal duo. Dat levert tussen 1960 en 1975 een twintigtal studio-albums op en een achttal live-albums. Het duo bracht in die periode maar liefst 70 singles uit. Veel daarvan werden een grote hit en zijn waren klassiekers geworden zoals "Proud Mary" en "River Deep Mountain High".
 
In de relationele sfeer liep het echter voor geen meter en dat is een zwaar understatement. Tina werd veelvuldig mishandeld en tav haar muzikale ambities geïntimideerd en geïndoctrineerd. Een scheiding op alle vlakken was dan ook onvermijdelijk. 
Als resultaat mocht Tina haar artiesten naam houden en de kinderen maar geen rooie cent. 
Tina was dus aangewezen om als zangeres het nodige te gaan snabbelen op feestjes en in disco's. Ike zal er ook mede debet aan geweest zijn dat Tina in de VS niet direct een platencontract kon krijgen.
 
Het tweede deel van de 70er jaren waren heel, heel zwaar voor Tina maar alles wat ze deed was door en voor haarzelf. Niet meer gebukt onder het juk van Ike groeide een sterke vrouw die begin tachtiger jaren als soloartiest een plaat mocht maken.
Bizar detail: haar eerste single was "Let's Stay Together".
 
In Europa was Tina in die jaren veel populairder dan in de VS en deze single kwam aanvankelijk ook niet in de VS uit. Toen het nummer daar toch een paar keer op de radio verscheen was het hek echter van de dam en Tina was vertrokken voor een imposante solocarrière.

Tina heeft een tiental studio-albums gemaakt en heeft maar liefst 72(!) singles uitgebracht. Een groot aantal van die singels werden een megahit zoals "What's Love Got to Do with It" en "Private Dancer".
Niet gek ook dat we Tina maar liefst negen keer in de Top 2000 zien staan. Daarvan drie keer met Ike maar ook duetten met Eros Ramazzotti, Bryan Adams en David Bowie.

De liefde van Europa voor Tina heeft ook andersom gewerkt en inmiddels is Tina al een kleine 10 jaar officieel een Zwitserse en woont met haar man in de buurt van Zurich.
Tina is niet meer actief als zangeres maar haar populariteit is nog enorm gezien de belangstelling voor de musical Tina die op dit moment loopt. 
Overigens moeten liefhebbers opschieten want 19 februari 2023 valt het doek definitief. M'n meiden zijn geweest en die vonden het geweldig!

Even twee fijne platen uit de kast gehaald. Het album Break Every Rule dat in 1986 verscheen en inmeerdere landen meermaals platina haalde.
Het andere album is Outta Season uit 1969 en is verreweg mijn favoriete album van Tina en in dit geval met Ike. 
Heerlijke Blues en op dit album ook een aantal Blues klassiekers zoals "Dust My Broom" en "I've Been Loving You Too Long". Het album kreeg over het algemeen vrij lage cijfers omdat het TE Blues zou zijn. Voor mij juiste een dikke pre! Mag het graag draaien.

Tina Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten