vrijdag 11 november 2022

Berry Oakley

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Berry overleed aan de gevolgen van een motorongeluk. Cynisch genoeg een jaar nadat Duane Allman met de motor een paar straten verderop was verongelukt.
Berry is eigenlijk nooit het verlies van Duane te boven gekomen. Drugs, drank en nauwelijks eten waren de uiterlijke kenmerken van de zwaar aangeslagen bassist.

Aanvankelijk overleefde Berry de crash en had zich naar huis laten brengen. Na een paar uur ging het toch hopeloos fout en werd hij alsnog naar het ziekenhuis gebracht waar hij overleed.
De schade scheen zo groot geweest te zijn dat zelfs al was hij direct naar het ziekenhuis gebracht hij toch niet te redden was.

Voor The Allman Brothers Band een tweede onwaarschijnlijk grote tegenslag. Dit mede omdat The Allman Brothers een echte familie band was.
Dan zien we zelfs nu nog terug want zonen van Gregg Allman, Dicky Betts en Berry Oakley spelen samen in een band en hebben al een paar voortreffelijke albums gemaakt.

Berry was een fenomenale bassist die als geen ander mee kon in de mix van Rock, Blues en Jazz. Voor het ongeluk van Duane was hij ook het liefst op het podium of in de studio.
Berry speelde volledig mee op de eerste vier albums waaronder het legendarische At Fillmore East (1971) dat nog steeds een benchmark is als het om live albums gaat.

Het tragische ongeluk met Berry gebeurde tijdens de opnames van het album Brothers and Sisters (1973). Besloten werd om de twee nummers waar Berry op meespeelde toch te gebruiken.
Daaronder "Ramblin' Man" dat nota bene een zeer grote hit werd en op nummer 2 kwam in de US Billboard Hot 100 en zelfs een eerste plaats haalde in de Cashbox Top 100.

De ondankbare taak om Berry te vervangen kwam te liggen bij Lamar Williams. Deze neemt op een tweetal studio-albums het baswerk voor zijn rekening alvorens hij met Chuck Leavell met het meer op Jazz gerichte Sea Level uit de startblokken gaat.

Het zal ook niet makkelijk geweest zijn om de leegte van Berry in te vullen, want hij was een van de zes oorspronkelijke leden van The Allmans.
Op die 11 november 1972 ging het heel even lijken op het verhaal van de 10 kleine negertjes en de overige leden beleven dan ook zwaar verslagen achter.

Berry werd slecht 24 jaar.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten