vrijdag 29 juli 2022

Tijger Dag

Vandaag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor het wel en wee van de tijger. Het leefgebied van deze schitterende katten wordt alsmaar kleiner en kleiner. Als het zo doorgaat kunnen we de tijger straks alleen nog in een paar dierentuinen bezichtigen.
Probleem is dat wij zelf wel half Europa kaal gehakt hebben, maar van continenten als Afrika, Azie (leefgebied tijger) en Zuid Amerika verwachten dat ze ieder boom laten staan. Zolang wij die continenten de ogen uitsteken met onze welvaart zullen ze daar op zoek blijven gaan om dat ook te bereiken. Helaas is een van die manieren het omzetten van jungle naar agrarische grond of delving van grondstoffen.
De tijger mag helaas wel een beetje als trieste thermometer gezien worden hoe het op onze aarde met de bossen, wouden en jungle is gesteld.
 
Paar nummers maar eens opgezocht. Verreweg het bekendste tijger nummer is natuurlijk "Eye Of The Tiger" van Survivor. Helaas is de naam van de band wel heel erg toepasselijk in de context van deze dag.
Zelf heb ik in de kast niks staan van Survivor. De band bestaat als sinds 1978 en is - ondanks de vele wisselingen in bezetting - nog steeds actief. Survivor heeft ondanks de lange historie slechts acht studio albums gemaakt en de hit "Eye Of The Tiger" was verreweg hun grootste succes. In 1982 haalde ze daarmee in een groot aantal landen de eerste plaats van de hitlijsten.
 
Zelf even vier andere tijgers uitgezocht:
 
Tiger In Your Tank - Muddy Waters
Een motto van een grote brandstoffabrikant maar in dit geval geschreven door Willie Dixon. Muddy Waters speelde het op het legendarische Newport Jazz Festival in 1960. Van dit optreden verscheen een het album At Newport 1960 wat in nagenoeg alle recensies vijf sterren wist te scoren. Heerlijk Chicago Blues voor een enthousiast publiek.

Dyna-Mite / The Cat Crept In / Tiger Feet (Medley) - Mud
Nummers als "Tiger Feet" waren een hit in de jaren dat ik voor het eerst verkering kreeg. Geen muziek die ik thuis draai, maar in de verschillende uitgaansgelegenheden hebben we met een hele groep meermaals stevig staan dansen op dit soort nummers. Toen dit album in een partij zat die ik van iemand overnam ging hij dan ook gelijk op de stapel "Mag Blijven". Niet mijn kopje thee maar wel heel veel sentiment!
 
Ride The Tiger - Jefferson Starship
In de loop van 1973 was het gebeurd met Jefferson Airplane. Heel triest want ze mogen toch gezien worden als een van de kraamkamers van de Psychedelische Rock. Een muziekstijl die op haar beurt weer de basis was voor vele andere muziekstijlen zoals Progressieve Rock.
In de loop van 1974 maakte een deel van de leden onder de naam Jefferson Starship een doorstart. In datzelfde jaar verscheen het album Dragon Fly met daarop het nummer "Ride The Tiger". Zelf heb ik geen Starship albums maar wel een verzamelaar met daarop deze tijger. 

Tiger in a Spotlight - Emerson, Lake & Palmer
De muziek van ELP is niet de meest laagdrempelige maar het nummer "Tiger in a Spotlight" zal voor de meeste oren prima te behappen zijn. Het nummer heeft mij trouwens altijd het gevoel gegeven om in een cabrio te stappen en naar de horizon te rijden. Het nummer heeft een heel unieke energie die mij het gevoel geeft om op ontdekkingsreis te moeten gaan............
 
Vier totaal verschillende nummers en dat is precies wat muziek zo geweldig maakt.........
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten