zondag 31 juli 2022

Een maand Tour De France

Naast muziekliefhebber ben ik ook een enorme fan van de wielersport. Ik fiets zelf nog serieuze stukken op de racefiets en een mooie wedstrijd op TV laat ik zeker niet aan mij voorbij gaan.
Een maand geleden begon in Kopenhagen de Tour de France en de mannen reden vorige zondag hun laatste etappe met finish op de bekende Avenue des Champs-Élysées in het centrum van Parijs.

Kort voor de mannen daar de laatste meters aflegde reden de vrouwen daar hun eerste etappe van hun eerste echte Tour de France. Vanmiddag is de finish en de liefhebber heeft dan een maand heerlijke wielersport voorgeschoteld gekregen. 

Gister liep ik toevallig tegen een plaat aan die mooi in dit thema past. In Bergen op Zoom was het Krabbenfoor. Dit is een jaarmarkt met hier en daar wat kermistoestellen. Ik moest in Bergen op Zoom zijn bij een grote fietsenwinkel en combineerde dit alles met een uitstekende lunch op het marktplein.
Bergen op Zoom heeft echter ook een tweetal uitmuntende platenwinkels. Groot assortiment en redelijke prijzen. Dus daar even door de bakken struinen.
Een dozijn prima platen gescoord en ook een heel bijzondere waaronder deze plaat met wat voordrachten van Raymond Poulidor ondersteund met accordeonspel van Yvette Horner.
 
 
Yvette werd op 22 september 1922 in Tarbes geboren als Yvette Hornère. Yvette overleed op 95 jarige leeftijd en had toen een carrière van 70 jaar achter de rug.
Poulidor is een Frans wielerkampioen die actief was tussen 1960 en 1977 en bekend stond om zijn vele tweede plaatsen.

Dit is een album dat - al was het maar voor de foto's - niet kon laten staan maar het is zeker geen muziek die ik speciaal zal kopen. Als wielerliefhebber kon ik dit voor die paar Euro niet in de bakken laten staan. 

We horen Poulidor verstellen over zijn carrière als wielerprof. Zodra Yvette haar accordeonspel inzet waan je je bijna op zo'n pleintje van een klein dorp in Frankrijk. Achter je hoor je de jeu de boules ballen kaatsen, een oude man strompelt voorbij met een stokbrood onder z'n arm en de Pernoud smaakt beter dan waar dan ook. Het leven is goed.

Yvette is 11 keer met de Tour de France mee geweest. Ze reed - vaak bovenop een auto - mee in de beroemde reclamekaravaan van de Tour en vermaakte met haar accordeonspel het wachtende publiek.

Ik heb het album gedraaid en leuk om Poulidor aan het woord te horen. De kans dat het album nog eens uit de kast komt is heel erg klein. Als liefhebber van vinyl EN van de wielersport was dit echter TE leuk om in de bakken te laten staan. Zeker niet als je de klaphoes openslaat en getrakteerd wordt op een heerlijke collage met foto's van Poupou hoe hij ook wel werd genoemd.

Poulidor heeft nooit de gele trui gedragen en heeft het helaas niet mee mogen maken dat het zijn kleinzoon Mathieu van der Poel wel is gelukt. Vorig jaar tijdens de tweede etappe wist van der Poel op spectaculaire wijze de gele trui te veroveren en hield deze zes dagen in zijn bezit.

Misschien een forse zijstap voor wat jullie op deze blog gewend zijn, maar ook dit is een plaat en ook nog eens met een schitterend tijdsbeeld.

Koffie en daarna nog één keer Tour kijken dit jaar. Gaat de moeite worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten