maandag 1 augustus 2022

50 jaar Heks

Het is nauwelijks te bevatten dat het vandaag 50 jaar geleden is dat de singel "Witchy Woman" van de Eagles werd uitgebracht. 50 jaar!
Het was de tweede singel die van het debuut album van de Eagles werd gehaald, nadat dat voorjaar "Take It Easy" al aan de beurt was geweest.
Zelf was ik niet zo van de singeltjes en ik had het album ook net gekocht. Zoals ik al eerder blogde was mijn omgeving niet gelijk enthousiast over dit album. Toch hebben de Eagles er uiteindelijk voor gezorgd dat - zeker in Nederland - het grote publiek de Country Rock is gaan waarderen.

Waarschijnlijk ook omdat de Eagles zo nu en dan gewoon lekker stevige Rock tussendoor wisten te stoppen zoals het vandaag jarige "Witchy Woman". Zelf vind ik het een intro van dit nummer echt mega geweldig. Overigens best uitzonderlijk om in die jaren een singel uit te brengen met een intro van een halve minuut. Overigens weet ik niet of het intro op de singel versie ook zo lang duurt. Misschien kan iemand dat eens meten.

Het nummer is geschreven door Don Henley en Bernie Leadon. De basis had Leadon gemaakt in zijn tijd bij The Flying Burrito Brothers en samen met Henley maakte hij er een meesterwerk van.
Het is overigens het enige nummer op het debuut album waar Henley zingt. Op de daarop volgende albums zou Henley een steeds groter aandeel in de zang krijgen met het album Hotel California als absoluut hoogtepunt Op dat album drukt Henley zowel als volgroeid liedjesschrijver maar ook als zanger zeer zwaar zijn stempel.

Bij het schrijven van deze jarige Heks kon Henley waarschijnlijk nog niet bevroeden welk succes de Eagles stond te wachten.
Henley heeft ook meermaals in interviews gezegd dat "Witchy Woman" voor hem een mega belangrijke mijlpaal is, want het mag absoluut gezien worden als de start van een geweldige carrier als songwriter.

Voor ik aan het werk ga "Witchy Woman" even op het standje 8. Uiteraard is 9 beter maar de buren aan beide kanten zijn met pensioen. 

In Nederland werd in die jaren heel vaak een mega saai hoesje om een singeltje gedaan terwijl in andere landen platen maatschappijen wat meer hun best deden.
Op de foto zijn de bovenste drie hoesjes die in Nederland werden gebruikt. Daaronder van links naar rechts: Portugal, Spanje en Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten