maandag 18 juli 2022

Robert Plant & Alison Krauss - Raise the Roof

In 2007 hadden Plant en Krauss met Raising Sand al eens een fenomenaal album afgeleverd en eigenlijk riep dat om meer. Toen eind vorig jaar dan eindelijk de opvolger kwam keek ik toch even de kat uit de boom. Dit was wel een heel grote pauze en de inmiddels bejaarde Plant gaat er natuurlijk ook niet op vooruit.

Na een paar keer via streaming dit nieuwe album geluisterd te hebben moest het toch maar deel uit gaan maken van mijn fysieke collectie.
Wie het werk van dit tweetal nog niet heeft gehoord doet zichzelf en z'n oren echt een groot plezier daar toch eens een paar minuten aan stuk te gooien.

Plant komt natuurlijk uit de Blues Rock en Hard Rock, maar heeft met Led Zeppelin meermaals heel stevig met de Folk geflirt. Dat vooral met dank aan Joan Baez. Muzikaal gelegenheidspartner Krauss komt dan vooral uit de Bluegrass en Country hoek. 

Gooi de muzikale dna's van dit getalenteerde tweetal in de blender en je hebt de perfecte Americana. Perfect niet alleen in de zin dat de muzikale achtergrond van het tweetal zich uitstekend laat combineren. Het is ook de manier hoe het tweetal samenwerkt. Dat was op het eerste album iets wat liefhebbers direct opviel. Groot respect voor elkaars inbreng en 1 en 1 is hier echt een dikke 3.

Het album uit 2007 deed veel fans om meer roepen maar het bleef dus heel, heel lang stil. Gelukkig is het tweetal nog een keer de studio ingestapt en dat heeft een dozijn pareltjes opgeleverd.
Op één nummer na gaat het allemaal om covers. Het tweetal vertolkt onder meer nummers van Phil en Don Everly, Bert Jansch, Allen Toussaint en Geeshie Wiley. Alleen een blik op de setlist en van wie de originelen zijn laat al zien welke enorme diverse keuze Plant en Krauss hebben gemaakt.

Raise the Roof werd eind vorig jaar ook direct een succes en stormde in de VS naar de eerste plaats in diverse album hitlijsten. Logisch want deze heerlijke blend tussen verschillende muziekstijlen zal bij een groot publiek in de smaak vallen.

Hoewel het om een album met covers gaat, geeft het tweetal een totaal eigen invulling aan de nummers. Heerlijke muziek om de dag mee te beginnen, maar ook een heel fijn album als je s'nachts met de ruitenwissers aan naar huis rijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten