zondag 17 juli 2022

Hendrix opening act voor The Monkees

55 jaar geleden speelde de Monkees een drietal shows in het imposante Forest Hills Tennis Stadium in New York. Opmerkelijk - zeker als we nu in de achteruitkijkspiegel kijken - werd de openingsact verzorgd door niemand minder dan Jimi Hendrix.

Hendrix was op dat moment al veel langer actief, maar de Monkees schoten in die jaren als een raket omhoog. Over de Monkees wordt wel eens wat lacherig gedaan en dat heeft natuurlijk alles te maken met die male TV serie.
Bij The Beatles hebben dat soort zaken op de een of andere manier nooit in de weg gezeten. Bij de Monkees zorgde de TV grappen voor veel jeugdige aanhang, maar het wat oudere publiek nam het daardoor wat minder serieus. Dat had natuurlijk ook te maken de Monkees in de aanvangsfase zwaar leunde op andere muzikanten.

Overigens zijn muzikanten als Neil Young en Stephen Stills in de race geweest om formeel lid te worden van de The Monkees. Ze spelen beide ook op een aantal nummers. Dat dit soort artiesten in de race waren zegt toch iets over hoe er aan de andere kant van de oceaan naar deze band werd gekeken.
Kijk ook maar eens wie er allemaal met het viertal gespeeld heeft. Dat zijn indrukwekkende lijstjes.

Nog een leuk detail is dat Hendrix op het debuut album van Stills een paar pittige rifjes speelt. De muziekscene was toen eigenlijk één grote familie.

Wie nu ziet dat Hendrix bij The Monkees de openingsact was zal wellicht zijn wenkbrauwen fronzen. Toch is het geen slecht idee om buiten de hits om je in dit malle gezelschap eens te verdiepen.
Albums als Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd., The Birds, the Bees & the Monkees en Head staan vol met hoogwaardige Psychedelische Rock.  

Sommige mensen zullen The Monkees wat te lieflijk vinden en dan kennen ze duidelijk onvoldoende uit hun catalogus. Andersom geldt dat voor Hendrix waar veel mensen een beeld van hebben dat het hard en extreem experimenteel is terwijl Hendrix heel veel mooie slow Blues heeft gemaakt.

Of je fan bent van de ene of van de anderen, van allebei of van geen van beide doet er niet toe. Iedere muziekfan zal toch met enige jaloezie reageren als iemand z'n vinger opsteekt en zegt: "Forrest Hills 1967 Music Festival? .....I Was There!"

Even van beide acts bij de koffie een lekker plaatje uitzoeken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten