woensdag 20 juli 2022

Carlos Santana 75 jaar

In 1966 richtte Carlos de band Santana op en ze zijn nog steeds actief. In al die jaren heeft de band een groot aantal wisselingen ondergaan en er zijn zomaar 75 muzikanten die officieel lid zijn geweest van Santana.
 
 
Verbindende factor was uiteraard steeds de vandaag jarige frontman Carlos. Een gepassioneerd gitaarvirtuoos die muziek wil maken, muziek wil maken en nog eens muziek wil maken.
In het voorjaar van 1969 verscheen het eerste album van de band en dat stormde gelijk de hitlijsten in. Daarnaast bezorgde dit album de band een plaatsje op het podium van het legendarische Woodstock festival. Santana maakte daar grote indruk en de band brak met dit energieke optreden definitief door.

De band speelt vooral Rock met stevige Latin en Jazz invloeden. De manier waarop de band de diverse muziekstijlen weet te combineren zorgt al jaren voor een grote en trouwe aanhang. De vandaag jarige Carlos speelt op gitaar regelmatig een grote hoofdrol. De kracht van Carlos zit erin dat hij echt noten speelt en niet zomaar een brei aan geluiden. Carlos hoort dan ook zeker tot de betere gitaristen en dat is ook de gitaarindustrie niet ontgaan. 
Zo heeft high end gitaarfabrikant PRS Guitars al zeker een 10 tal modellen op de markt gebracht onder de naam van Carlos Santana. Daar zitten nog heel betaalbare modellen bij, maar van de signature jubileum modellen ga je toch een half jaar droog brood eten.


De band Santana heeft er goed 55 jaar opzitten maar is door frontman Carlos nog niet aan pensioen toe. Dat bewees het album Blessings and Miracles dat vorig jaar verscheen. Niet van het ongekende niveau als het album Abraxas uit 1970, maar voor een beetje Santana fan nog steeds een heel erg geslaagd album vol met heerlijke Latin Rock.

Santana heeft inmiddels 26 officiële studio-albums gemaakt waarvan er maar liefst negen in de VS de status platina wisten te behalen.
Opvallend is vooral het succes van het album Corazón uit 2014. Het album haalde in de VS zelfs tweemaal de status platina in de categorie Latin. Daarnaast kwam het in de VS op nummer 1 in de Billboard album hitlijsten Pop, Rock en Latin! 
Er zijn maar heel weinig Rock bands uit eind jaren zestig en begin jaren zeventig die in deze eeuw nog zo'n daverend succes hebben weten neer te zetten. Corazón is een heerlijk album en na zoveel jaar zo'n album maken getuigd van zeer grote klasse!

Op een lekker warme zomeravond maar eens een paar plaatjes van Santana die ik wat minder vaak draai uit de kast gehaald.

Carlos Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten