zondag 26 juni 2022

J B Lenoir

Deze Blues artiest werd slechts 38 jaar en wellicht dat hij daarom wat minder bekend is. Het viel ook niet mee om een plaat van hem te bemachtigend. CD's met een overzicht van zijn carrière zijn er doorgaans wel.

Gister bij De Vinylloods het album Alabama Blues gescoord. Nieuw vinyl en het betreft een heruitgave van een compilatie album uit 1966. J B was actief vanaf begin jaren 50 tot zijn onfortuinlijke dood in 1967. J B was betrokken bij een auto-ongeluk en overleed na een aantal weken in het ziekenhuis.

J B is geen afkorting volgens de overlevering en het is dus officieel zonder puntjes. Hij werd geboren op 5 maart 1929 in Monticello, Mississippi. Midden in de Delta en dus een ideale plek wie zich als Blues muzikant wil ontwikkelen, maar zoals zovelen verkaste ook J B naar Chicago. 

Hij speelde samen met vele grote Blues artiesten en was een van de eerste die de Blues ging gebruiken als protest tegen oorlogen zoals met nummers "Korea Blues" en "Vietnam". J B stamt uit de tijd van de 78 toeren plaat en hij heeft nooit een modern album gemaakt. Alles wat hij heeft opgenomen is aanvankelijk als shellac platen (78 toeren) verschenen en in de latere jaren als moderne 45 toeren singel.

Na de dood van J B verschenen er wel een aantal verzamelalbums. Helaas is het allemaal wat schaars voor een artiest die toch een zeer relevante bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de moderne Blues.

John Mayall heeft niet voor niets een aantal nummers aan J B opgedragen. Een eerste ode deed Mayall in 1967 op het album Crusade met het nummer "The Death of J. B. Lenoir":

A car has killed a friend down in Chicago, thousand miles away
A car has killed a friend down in Chicago, thousand miles away
When I read the news, night came early in my day

J.B Lenoir is dead and it's hit me like a hammer blow
J.B Lenoir is dead and it's hit me like a hammer blow
I cry inside my heart that the world can hear my man no more

J.B had a struggle playin' unappreciated blues in vain
J.B had a struggle playin' unappreciated blues in vain
Now the Blues has lost a king and I've lost a friend who died in vain 

Mayall was duidelijk onder de indruk van het wegvallen van J B en wilde kost wat het kost voorkomen dat deze authentieke Blues muzikant in de vergetelheid zou geraken. Dus op het energieke live album The Turning Point uit 1969 brengt Mayall een extra ode aam J B met het nummer  "I'm Gonna Fight For You J.B.":

I'm gonna fight for you JB
Your passing made so many cry
I'm gonna fight for you JB
Your passing made so many cry
But you're resting now from trouble
Out in God's land beyond the sky

I believe you got a bad deal
And that's something I want put right
I believe you got a bad deal

And that's something I want put right
Get the people to hear your blues
Keep them thinking day and night

You were born in Mississippi
And now your body's laid to rest down there
You were born in Mississippi
And now your body's laid to rest down there
But I'm fighting for you JB
I want your blues heard everywhere

Gelukkig is Mayall niet de enige die een ode aan J B brengt. Ook Horst Lippmann brengt een fraaie ode aan J B. Deze Duitse Jazz muzikant, producer en promotor heeft zo'n beetje alle grote Blues muzikanten naar het vaste land van Europa weten te halen.

Op deze heruitgave van dit compilatie album vinden we een oorspronkelijke tekst van Lippmann uit 1967 en de tekst die hij voor de heruitgave uit 1979 heeft gemaakt.
Lippmann steekt zijn grote bewondering voor J B niet onder stoelen en banken en heeft een belangrijke rol gespeeld dat dit album er überhaupt is gekomen. Overigens zijn zowel J B als Lippmann opgenomen in de Blues Hall Of Fame.

Ik ben dol op oude Blues maar veel opnames van voor de oorlog zijn doorgaans erg slecht en dat maakt het vermoeiend om naar te luisteren. De opnames van J B zijn van na de oorlog maar wel in die heerlijke authentieke Blues stijl. 

Dit album klinkt bizar goed en het is dan ook smullen met een grote S.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten