donderdag 16 juni 2022

Happy Birthday Ziggy

Vandaag is het 50 jaar geleden dat dit briljante album verscheen. Vorig jaar ben ik al eens uitvoerig op Bowie in gegaan. Vooral hoe hij op het gebied van muziek, kunst, mode, internet, film en seksualiteit een trendsetter was en daardoor voor velen een inspiratie.

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars zoals de naam officieel is was het vijfde album van Bowie.
Het album kwam al een half jaar na het fenomenale Hunky Dory. Zo snel voor zo'n magistraal album een opvolger maken is doorgaans vragen om problemen.

Niet voor Bowie want met Ziggy Stardust - zoals het album als snel werd genoemd - zet hij een album neer wat nog nog nooit was gemaakt. Een concept album waarbij dit album gerust het predicaat rockopera mag krijgen. Bowie kruipt in de huid van Glam Rocker Ziggy Stardust en reist naar de aarde om die te gaan redden.

Zoals ik vorig jaar al schreef een genadeloos actueel en visionair album en zowel het concept, de teksten en de grensverleggende muziek maken dat Ziggy geen dag ouder is geworden.

Wij aardbewoners wel ouder geworden maar helaas niet wijzer en is het wat hopeloos wachten op een redder zoals Ziggy Stardust.

Foto: outtake uit de fotoserie die gemaakt is voor de cover van het album

Geen opmerkingen:

Een reactie posten