dinsdag 21 juni 2022

Dag van de lange mensen

De kalender raakt een beetje overvol met al die speciale dagen. Vandaag aandacht voor ALS, de giraf en het is internationale dag van de muziek, yoga en het Humanisme. Of het niet genoeg is doen we ook nog de nationale dag van de lange mensen.
 
Dan schiet bij mij gelijk één nummer door m'n hoofd: "Long Tall Sally". Wie met deze titel gaat Googelen komt vooral kleding voor lange vrouwen tegen. Geen slechte naam voor een kledingmerk voor lange vrouwen hoewel er regelmatig is gesuggereerd dat Lang Sally een travestiet was die in de prostitutie zat.


Het nummer is geschreven door Enotris Johnson, Robert Blackwell en Richard Penniman. Little Richard nam het in 1956 op en het werd de best verkochte single bij het label Specialty Records dat inmiddels is overgenomen door Sony.
Richard was in die jaren in concurrentie met Pat Boone en had net een zij aan zij gevecht gevoerd met het door hem geschreven nummer "Tutti Frutti". Boone kwam met zijn versie net een paar plaatsjes hoger. Pijnlijk voor Richard die het nummer geschreven had!

Richard zou keihard terugslaan met "Long Tall Sally". Het tempo van spelen en zingen wat hij in het nummer inbracht zorgde dat zijn versie hoger kwam dan die van Boone. In de R&B hitlijsten haalde Richard met Lange Sally zelfs een eerste plaats.

Het nummer is door een zeer groot aantal artiesten opgenomen of bij optredens gespeeld zoals door The Beatles (gewilde EP), Elvis, Carl Perkins, Gene Vincent, Marty Robbins, The Kinks (nummer was vast inspiratie voor Lola) , Neon, Wanda Jackson, Roy Grant, Jerry Lee Lewis en vele anderen.

Een gewild verzamelobject is een singeltje van John Lennon en  Paul McCartney & Wings. Op kant A vinden we Lennon met "Hound Dog" en op de andere kant McCartney & Wings met "Long Tall Sally".
Uitgebracht door Heavy Records en dan weet je al genoeg. Dat neemt niet weg dat het een erg leuk object voor Beatles verzamelaars is.
 
Net klaar met werken en ik hou het even op deze drie versies. De moederversie van Richard, uiteraard een van Elvis en een wat meer moderne versie van Walter Trout.

Welke versie je echter ook pakt, die van Little Richard blijft voor mij toch ver boven alles uitsteken. Net zoals Sally..........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten