dinsdag 14 juni 2022

Alan White

In 1972 verving White drummer Bill Bruford bij de progressieve rockband Yes. White zou tot z'n dood vorige maand bij de band blijven en was zo mede verantwoordelijk voor de enorme successen die de band wist te behalen. 

Voordat White echter bij Yes ging spelen maakt hij deel uit van de Plastic Ono Band, maar hij speelde ook bij George Harrison, Donovan en solo albums van andere Yes leden.

Yes dat in 1968 is opgericht kent nog steeds een enorme schare fans en vorig jaar werden deze nog getrakteerd op een meer dan behoorlijk album. In oktober 2021 bracht Yes haar "Corona" album uit met als titel The Quest. Voor fans smullen waarbij de wat neutrale luisteraar misschien liever terug valt op wat ouder materiaal.

Om even stil te staan bij de Alan White die vandaag jarig zou zijn en vorige maand na een kort ziekbed kwam te overlijden even een oudje uit de kast getrokken.
Op de draaitafel het album Tormato uit 1978. Op dit album speelt White een heel brede rol op dit toch wat ondergewaardeerde album.

Het album was misschien - vooral voor de media - wat buiten de comfortzone, maar het publiek rende massaal naar de winkel met een platina plaat in de VS als gevolg. Toen het album uitkwam was het zeker niet de standaard Yes plaat. De vraag is echter of dat erg is. Yes had voor Tormato al acht studio albums gemaakt en jezelf een keer opnieuw uitvinden kan geen kwaad. De muziek is soms zeer complex en dat vraagt dan misschien wat meer van de luisteraar.
Voordeel van een album als dit is dat het niet snel verveeld en misschien zorgt dat juist voor een portie  eeuwigheidswaarde.

Zelf ben ik geen uitgesproken Yes fan, maar dit album is prima Progressieve Rock met Alan White in een hoofdrol. White horen we op het mede door hem geschreven "Release, Release" zingen, maar hij speelt vooral een indrukwekkende rij aan instrumenten: drums, klokkenboom, drumsynthesizer, gongs, militaire snaredrum, vibrafoon, klokkenspel, de uit de klassieke muziek bekende crotales en gewone cimbalen.

Uitstekende muzikant die helaas toch te jong die andere geweldige drummers is gaan opzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten