donderdag 17 maart 2022

Musea open

Veel mensen hebben enorm uitgekeken dat de musea weer opgingen. Nu gaan ook de laatste Corona maatregelen in de prullenbak en kunnen we weer onbeperkt cultuur snuiven.
Zelf ben ik niet zo'n museum bezoeker en dat is dan ook gelijk weer niet waar. Musea kan je grofweg onderverdelen in echt dingen verzameld zijn of verzamelingen die er speciaal voor gemaakt zijn. 
De eerste categorie mag ik graag bezoeken maar andere boeit mij echt voor geen zak. Bij heel veel gemaakte kunst mis ik de authenticiteit. Die vind ik wel terug in een museum met gebruiksvoorwerpen uit een bepaalde periode of land.

Overigens heb ik hetzelfde met muziek. Ik mag graag genieten van enorm uiteenlopende muziekstijlen maar ben toch wat allergisch voor overgeproduceerde muziek. Liever in één take een nummer of zelfs een heel album (bv Hitchhiker Neil Young) met wat rimpels dan een album wat aan elkaar geplakt en gedubt is uit tientallen sessies. Zo ben ook allergisch voor bands die live net zo goed spelen als in de studio. Ik heb liever dat ze het andersom doen.

Als we musea en authenticiteit even vasthouden is het niet zo moeilijk daar een album bij uit te kiezen. De keuze is gevallen op het album Pictures At An Exhibition van Emerson, Lake & Palmer (hierna ELP). 
Pictures At An Exhibition is een suite van klassiek componist Modest Moessorgski en bewerkt door ELP. De setlist wordt afgesloten met de Nutrocker van Tsjaikovsky.
 
Het album verscheen in november 1971 en was eerder dat jaar live opgenomen in de Newcastle City Hall.
ELP had op dat moment pas twee albums uitgebracht maar kon al rekenen op een grote en enthousiaste aanhang. Dat had alles te maken hoe ELP de Progressieve Rock die ze speelde vorm wist te geven. Natuurlijk leverde daar het stevige orgel, de moog en mini-moog een belangrijke bijdrage aan. Toch heeft ook de briljante flirt die ELP altijd heeft gemaakt met de klassieke componisten voor opmerkelijk veel aanhang gezorgd.

Pictures At An Exhibition is het eerste van de uiteindelijk 24(!!) live albums die ELP zou uitbrengen. Je zou er een museumgalerij mee kunnen vullen. Onder die latere live albums zitten nog diverse parels zoals Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen (1974) en Live at Nassau Coliseum '78 (2011).

ELP is helaas al even niet meer want toetsen- en frontman Keith Emerson en gitarist en producer Greg Lake vertrokken allebei in 2016 naar de Progressieve Rock hemel.
De overgebleven Carl Palmer die we onder andere ook kennen van de band Asia maakt nog steeds muziek en staat ook regelmatig op het podium met het nalatenschap van ELP.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten