zondag 27 maart 2022

Internationale Dag van het Theater

Wat is het toch fijn dat na dat Corona-gekloot (of is het gekloot rond Corona) de theaters weer open zijn. Voor het publiek, voor de zaaleigenaren en voor de artiesten. En wat te denken voor de vele mensen die op de achtergrond werken zoals aan het geluid, licht of gewoon het personeel van de garderobe.

Als ik aan theater denk is het album A Passion Play van Jethro Tull wel een van de eerste die in mij opkomt. Dat vooral door de schitterende hoes maar het album is ook een geschenk voor de oren.

A Passion Play verscheen in 1973 en is de opvolger van Thick As A Brick uit 1972. Tussen deze twee albums verscheen nog wel de geweldige dubbelaar Living In The Past, maar deze moet toch gezien worden als een verzamelalbum.

A Passion Play is net als Thick As A Brick één enkel muziekstuk wat dus toen het verscheen over twee kanten van een LP verdeeld moest worden.
Het is Progressieve Rock van de bovenste plank met iets meer speelse en ondeugende elementen dat de conceptuele voorganger.

Met Thick As A Brick daagde voorman Ian Anderson de totale vakpers uit en dat werkte geheel in het voordeel van Jethro Tull. Een jaar later bij A Passion Play was de pers echter behoorlijk verdeeld. Hier en daar werden wel vijf sterren uitgedeeld, maar ook kwam het album soms niet verder dan twee sterren.

Zelf kan ik echt niet met droge ogen beweren dat A Passion Play serieus minder goed is dan Thick As A Brick. Sterker ik denk dat ze puur objectief niet veel voor elkaar onderdoen. Alleen Thick As A Brick was een sensatie op het moment dat deze verscheen en de lat ligt dan voor een opvolger mega hoog.

Naast de heerlijke Progressie Rock waarin ook hier weer Ian Anderson stevig het voortouw neemt is de hoes om te smullen. Een schitterende zwart/wit foto met..............een prachtige afbeelding van een theater!

Kreeg de vakpers met hun gezuurpruim nog een beetje gelijk? Dat niet want het album stormde in de VS in een mum van tijd naar de eerste plek in de Billboard Pop Albums lijst. Het publiek heeft altijd gelijk en met een bak koffie ga ik lekker genieten van dit pareltje van Jethro Tull.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten