zaterdag 19 maart 2022

Gemiste Kansen #008

Op nieuwjaarsdag 1962 deden The Beatles bij Decca een auditie en kregen vervolgens te horen dat Decca geen belangstelling had. Een korte terugblik van deze gemiste kans.

Als het om echte platen (singles en LP;s) gaat zouden The Beatles uiteindelijk een van de beste verkopende acts worden. Bij Decca zal er dan ook wel iemand een keertje goed z'n kop tegen de muur hebben staan bangen?
 
Brian Epstein die als manager in die jaren al aan The Beatles was verbonden had rond de jaarwissel '61-'62 een auditie geregeld maar niet alles liep lekker gesmeerd.
In de loop van december '61 was een afgevaardigde van Decca The Beatles komen bezoeken in The Tavern Club. Op basis van dit bezoek werd een officiële auditie gepland en wel op 1 januari 1962.
De reis van Liverpool naar Londen op oudjaarsdag was door de winterse omstandigheden een kleine ramp. Dat is een ritje van slechts drieënhalf honderd kilometer maar nam ruim tien uur in beslag. Geen fijne voorbereiding als je de volgende dag de sessie van je leven moet spelen.
 
Ook de sessie zelf liep niet helemaal lekker want The Beatles - toen nog met drummer Pete Best - mochten geen gebruik maken van hun eigen versterkers. Dat nadat Mike Smith de talenscout van Decca al te laat kwam opdagen.
The Beatles speelde een vijftiental nummers waarvan drie van Lennon en McCartney. De sessie werd opgenomen met een mono recorder wat voor toen niet eens een heel gekke keuze was. 

Hoewel The Beatles - mede door diverse ongemakken zoals slechte nachtrust en andere versterkers - niet hun beste set speelde was toch het idee ontstaan dat het wel in de knip was.
Decca liet zich vervolgens niet van hun beste kant zien want het duurde meer dan een maand voor het verdict kwam. 
Schandalig dat zoiets zo lang moet duren en de boodschap was ook nog eens negatief. Geen contract voor The Beatles bij Decca en de keuze was gevallen op Brian Poole and The Tremeloes. 
Ja die hebben ook een paar hits gehad, maar hun erelijst verbleekt natuurlijk bij wat The Beatles uiteindelijk hebben neergezet.
 
Wel een goeie tekst op een feestje: "Ja, ja dat ben ik.............die The Beatles aan de kant heeft gezet!"

Epstein is zelfs nog een keer extra naar Londen gegaan maar manager Dick Rowe bleef bij zijn standpunt.
Op basis van de tape die tijdens de auditie is gemaakt fabriceerde Epstein een aantal demo's welke een auditie opleverde bij Parlophone. Op 6 juni 1962 stapte The Beatles voor het eerst de Abby Road studio's in en the rest is history.

Uiteindelijk wist Decca een jaar later wel The Rolling Stones aan zich te binden, maar daar zijn ze ook niet erg zuinig op geweest dus die vertrokken zodra ze konden naar een eigen label.

Stones of niet het blijft natuurlijk voor Decca een gemiste kans dat ze The Beatles hebben laten schieten.

Gemiste kans? Iets meer dat dat!

Wat geen gemiste kans is zijn deze twee verzamelaars. Vooral handig voor wie geen groot fan van The Beatles is maar toch een lekker overzicht wil hebben wat het Liverpools viertal heeft gemaakt.

Twee dubbel LP's met eigenlijk alle hits. Lekker als achtergrond of om lekker mee te blèren want je moet wel onder een steen hebben geleefd als je deze teksten niet mee kan zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten