maandag 21 maart 2022

Nathaniel Rateliff - And It's Still Alright

Toen Nathaniel in 2020 met dit album kwam was het zijn derde soloalbum. Op dat moment had hij ook al een tweetal albums gemaakt met The Night Sweats. De albums die hij met deze band maakt bevatten vooral Roots Rock en stevige stukjes Blue Eyed Soul. Stuk voor stuk heerlijke albums die je echt even ergens anders laten zijn. Even in The Deep South reizen op de klanken van deze schitterende met Soul overgoten Roots Rock albums.
 
Het solo album And It's Still Alright wat nu opstaat neigt meer naar Folk en is meer ingetogen. Dat neemt niet weg dat het album je vanaf het eerste nummer bij de strot pakt.
Het album begint voor een ieder die wat in een sleur leeft gelijk stevig met "What a Drag". Om het niet te confronterend te maken plakt Nathaniel er gelijk het nummer "And It's Still Alright" achter.
 
Tien nummers lang neemt Nathaniel ons mee in een emotionele achtbaan die zomaar heel persoonlijk kan zijn en voor hem wellicht ook is. Veel nummers zijn niet moeilijk om je een voorstelling te maken zoals bij het nummer "Time Stands":
 
Now you're pouring out your hate at every difference you found
You won't even listen to reason at all
Not questioning your faith, far be it from me
But you would speak of love while tying ones hands
 
Verwacht op dit album niet de Soulfull Nathaniel zoals van de albums met The Night Sweats en zijn twee eerdere solo albums. Hier horen we een stijlwissel waarbij de tekstdichter Nathaniel ineens veel groter is dan we tot dat moment dachten.
De Folk aanpak maakt alle tien door Nathaniel geschreven nummers ingetogen,  maar daardoor ook erg krachtig.
 
Nathaniel laat met dit album zien dat hij een heel breed artiest is. Niet ieder die juist op die Soulfull liedjes valt zal dit weten te waarderen, maar een ieder met een wat brede muzieksmaak gaat hier wel van genieten.
Wat ook opvalt is de diepte van de opnames. Geen brij aan geluid maar schitterende detaillering en evenwichtig gemixt.

Het is wel een album wat - zeker voor wie de eerdere albums kent - echt wel even ingedraaid moet worden. Na 3-4 luisterbeurten kon ik zelf maar één oordeel vellen: smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten