donderdag 31 maart 2022

Etta Baker

Het is vandaag de geboortedag van deze briljante Piedmont Blues muzikante. Etta werd in 1913 geboren in Caldwell County, North Carolina. Dat is een fors stuk noord oostelijk bij de beroemde Mississippi delta vandaan waar de Blues toch haar oorsprong vond. Toch werd Etta gegrepen door de Blues en als kind van drie jaar speelde ze al gitaar.

In het oosten van Amerika ontwikkelde zich de Piemond Blues. Belangrijke kenmerken zijn de fingerpicking speelstijl en het ragtime ritme. Etta ontwikkelde zich zeer snel tot een ware meester in deze Blues variant. Het duurde echter vrij lang voor de eerste platen van Etta verschenen. Ze was al ruim de veertig voorbij voor dat echt op gang kwam.

Haar totale catalogus is niet erg omvangrijk maar wel van grote importantie en ze heeft terecht een zeer groot aantal onderscheidingen gekregen. Luister eens naar een 4-5 tal nummer van Etta en dan naar het vroege werk van Bob Dylan..........

Muzikaal heeft Dylan zich beslist door Etta laten inspireren. Dat Etta niet heel veel platen heeft gemaakt is niet zo heel gek want ze had samen met haar man - die pianist was - maar liefst negen kinderen. Dan heb je wel wat anders te doen wat niet wegneemt dat het jammer is dat van de jonge jaren van Etta er geen opnames zijn.

Een van de kinderen van Etta sneuvelde in 1967 in Vietnam en tragisch genoeg overleed in dat jaar ook haar man. Voor sommige artiesten zijn dat soort momenten juist aanleiding om de Blues te spelen maar niet voor Etta. Ze was er even klaar mee en het duurde tot 1991 voor het album One Dime Blues kwam.Twintig heerlijke Piedmond en Country Blues nummers maar helaas niet op vinyl beschikbaar.

In Morganton (North Carolina) staat bij het COMMA Performing Arts Center een schitterend levensgroot brons standbeeld van Etta die de respectabele leeftijd van 93 wist te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten