maandag 7 februari 2022

Sticker Terreur

Om een beetje collectie op te bouwen kom er niet omheen om ook tweedehands platen te kopen. De prijzen van nieuwe platen gaan immers hand in hand met de prijzen van huizen sky high de hoogte in.
Soms zijn er naast prijs ook andere argumenten om voor tweedehands te gaan. Zo kan het zijn dat een bepaald album niet of nog niet opnieuw is uitgebracht en heb je eenvoudig weg geen andere keuze.
Daarnaast kan - los even van de 1,5 meter - een platenbeurs waar veel tweedehands staat een hele leuke plek zijn om naast het zoeken naar manko's ook wat impuls aanvullingen te doen.

Nadeel van tweedehands is dat je nogal eens te maken hebt met een platen die gewoon mishandeld zijn. Opletten dus en een plaat die er goed uitziet kan evengoed nog vervelende tikken bevatten.
Naast de mishandelde platen zijn er natuurlijk ook de mishandelde hoezen. Gescheurd, watervlekken, ruggen die als krabpaal zijn gebruikt, beschreven en..............stickers, stickers, stickers en nog eens stickers.
Probleem is dat ze bijna nooit netjes te verwijderen zijn.................... Overigens worden stickers niet alleen te pas en onpas op hoezen geplakt maar ook labels zijn regelmatig de klos.

Stickers komen voor in alle soorten en maten, maar ook om verschillende doelen. We onderscheiden even de belangrijkstee soorten:
- de aanprijssticker
- de prijssticker
- de aanbiedingsticker
- de herkomststicker
- de zakelijke eigendomssticker
- de privé eigendomssticker

De aanprijssticker
Bij deze sticker heeft de voorkant van de hoes een opvallende (soms wel schreeuwerige) boodschap met de hits van de betreffende artiest die je op dit album kan vinden. Speciaal bedoeld voor mensen die niet zo goed weten hoe het allemaal zit.


De prijssticker
Logisch en daar kom je haast niet omheen. Maar dan graag op de achterzijde en removable.  

De aanbiedingsticker
Soms enorme roundels en uiteraard niet verwijderbaar, want stel je voor dat een klant de sticker op een ander album plakte. Historisch gezien snap ik dat maar met de streepjescode (en die zijn al even) niet meer van belang dat die stickers er zo moeilijk afgaan.


De herkomststicker
Sommige platenzaken geilen er blijkbaar op dat een plaat daar gekocht is. Een aantal vindt hun plasje achterlaten zo legitiem dat ze daarvoor de hoes - die eigenlijhk van de klant is - mogen beschadigen.



De zakelijke eigendomsticker
Naast de prijs eigenlijk de enige begrijpelijke reden om een sticker te plakken. Denk aan bibliotheken en ik snap dat graag hun spullen terug willen zien. 
Ook dat soort platen komen op enig moment in het tweedehands circuit. Kan je als koper leven met (hardnekkige) stickers op hoes en label? Prima want je hebt wel een mooi argument dat er wat aan de prijs gedaan moet worden. Overigens heeft het vinyl van dit soort platen doorgaans ook iets meer op z'n lazer gekregen dus betaal niet teveel voor dit soort platen.
 


De privé eigendomsticker
De oplossing is natuurlijk om je platen niet uit te lenen. Doe je dat toch schrijf je toch gewoon in je agenda aan wie je welke plaat heb uitgeleend. 
Vertederend zijn de stickers met de namen van een stelletjes. Platen die 40-50 geleden zijn gekocht en als je ze nu Googelt zijn ze al lang geen stelletjes mee........


De koning van de sticker terreur
Veel stickers zijn slecht te verwijderen en die kan je beter dan laten zitten en mee leren leven. Er is echter één specifieke sticker die moet je echt van label en hoes verwijderen. De lettertangsticker..........
Omdat deze letters een reliëf hebben drukken de letters in naast gelegen binnen of buitenhoes. Ze besmetten als het waren "de buren". Ook zorgen dit soort stickers als ze op een label zitten de plaat niet vlak op de speler geplaatst kan worden. Weg ermee dus!


Nieuwe platen
Bij nieuwe platen speelt het sticker probleem nog nauwelijks. Nagenoeg alle nieuwe platen zijn tegenwoordig in krimpfolie verpakt en stickers ben je dus gelijk kwijt als je het folie verwijderd.
Sommig verzamelaars laten de krimpfolie zitten en snijden deze aan de zijkant voorzichtig open. Zonde omdat je dan nooit de hoes in al z'n schoonheid krijgt te zien. Zeker niet bij een klaphoes. 
Weer andere verzamelaars verwijderen de krimpfolie waarop stickers zitten en bewaren dit bij het betreffende album. 
 
Hoezen en labels zijn voor mij een belangrijk onderdeel van het plezier wat ik heb aan het draaien van LP's. Veel hoezen zijn ware kunstwerken en ik krijg dan ook serieuze uitslag als ik zie als zo'n hoes met stickers is mishandeld.
 
Ik heb dan ook maar één oproep: Stop de sticker terreur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten