woensdag 23 februari 2022

R.I.P. Gary Brooker

Gister kwam het nieuws binnen dat Gary Brooker deze week op 76 jarige leeftijd is overleden. Medeoprichter en frontman van de legendarische band Procol Harum. Deze Britse band werd in 1967 opgericht en was nog steeds actief.

Procol Harum heeft vooral de wat meer Progressive Rock in hun catalogus staan. Niet vreemd want deze muzieksoort komt voort uit de Psychedelische Rock. Deze muziekstijl was enorm populair in de jaren dat de band gevormd werd.

"A Whiter Shade of Pale" is zonder meer de grootste hit van Procol Harum en Gary Brooker was een van de songwriters.
In Nederland werd het nummer tot tweemaal toe een hit. Zowel in 1967 als in 1972 kwam het nummer op de eerste plaats van de hitlijsten.
Het nummer staat ook vanaf het begin in de Top 2000 en maakte daar afgelopen keer een enorme sprong naar de derde plaats. Dat heeft alles te maken met de moord op Peter R. de Vries. Het was het favoriete nummer van Peter en werd ook op zijn indrukwekkende uitvaart gespeeld. De stemmers op de Top 2000 maakte maakte op deze manier een mooi eerbetoon aan Peter.

Andere hits van Procol Harum zijn "Homburg" en "Conquistador" maar strikt genomen moet Procol Harum toch gezien worden als een band die vooral albums maakt. Het leeuwendeel van de composities kwam voor rekening van Gary Brooker.

Naast zijn gedreven en eigenzinnige wijze van het leiden van Procol Harum heeft Gary ook een viertal soloalbums gemaakt en werkte hij samen met een keur aan Britse muzikanten.

Gary leed aan kanker en overleed in huiselijke kring.

R.I.P. Gary en dank voor al die schitterende muziek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten