zondag 13 februari 2022

50 jaar verbod op lang haar

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Led Zeppelin de toegang tot Singapore werd ontzegt vanwege.....................hun lange haar. 
Een gepland concert in Singapore moest daardoor worden geannuleerd en vele, vele fans bleven op hun honger zitten.
 
Helaas voor die fans was er nog geen live album op dat moment beschikbaar. The Song Remains the Same is het eerste live album van Led Zeppelin en verscheen pas vier jaar (1976) na het Singapore incident. Het blijft vreemd dat het zo lang geduurd heeft voor dit album verscheen, want de opnames zijn gemaakt in de zomer van 1973 in de legendarische Madison Square Garden.
Wellicht heeft het monteren, fixen wat langer geduurd omdat er tevens een film van deze concerten werd gemaakt. Eigenlijk is dit album - en zo wordt het ook genoemd - de soundtracks van de betreffende concertfilm.

Als we naar de tijdlijn van Led Zeppelin kijken verscheen dit live album tussen Present (1976) en In Through the Out Door (1979). Dat waren de laatste twee - en tevens mindere - studio albums van Led Zeppelin. 
In 1980 hield Led Zeppelin het voor gezien want de overgebleven leden besloten immers om na de dood van drummer John Bonham in 1980 er een punt achter te zetten. 
Wie naar dit live album luistert snapt helemaal waarom dat zo'n verstandig besluit is geweest. Nobody beats like Bonham! Nobody!
 
Dit live album verscheen op een moment dat Led Zeppelin toch een beetje een mindere periode kende. Door die bril werd ook dit album beoordeeld. Door de tijd heen is er een veel genuanceerder (lees: meer waardering) beeld over dit album ontstaan.
Het viertal speelt rauw en brutaler dan we op de studio albums gewend waren. Het knalt en ramt vanaf het begin en de heren zijn gewoon prima in vorm Het is alleen ruwer en rauwer en dat mag van mij bij een live performance. Dan mag er best een stevig tandje bij. 
Ook zal de mega lange jam van "Dazed and Confused" van maar liefst 27 minuten niet bij een ieder in de smaak zijn gevallen.
Los van de kritiek die bij het verschijnen hier en daar hoorbaar was, haalde het album in de VS vier maal platina. Wat mij betreft heeft het publiek sowieso altijd gelijk!

Voor wie de brutale, rauwe kant van Led Zeppelin altijd heeft weten te waarderen zijn deze opnames uit de Madison Square Garden nog steeds om te smullen.
Wie er geen genoeg van krijgt doet er goed aan op zoek te gaan naar de heruitgave uit 2009 waar nog eens 25 minuten extra brute Rock is toegevoegd.
 
Lekker hoor!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten