dinsdag 18 januari 2022

The Roaring Silence

Het zou de titel kunnen zijn van een opstandig gedicht wat geïnspireerd is op de maatschappelijke impact van de Coronacrisis. Een symboliek voor de tweedeling tussen tussen heftige brullend demonstranten en een grote stille minderheid. 
 
Het blijft lastige kost. Persoonlijk vind ik het vooral jammer dat de nadruk zo op deze tweedeling ligt terwijl er veel en veel ernstigere tweedelingen aanwezig zijn. Deze blog gaat echter over muziek en die kan prima kritisch naar politiek en maatschappij zijn. Toch moet een ieder maar vooral uit muziek halen wat bij hem of haar past. Dat kan prima troost, vertwijfeling of zelfs boosheid zijn.

Toen Manfred Mann's Earth Band dit album in 1976 uitbrachten was er natuurlijk geen Corona vuiltje aan de lucht. Het was het zevende album van de band en mag gezien worden als hun ultieme meesterwerk.
Manfred Mann's Earth Band is nog steeds actief en speelt doorgaans een mix tussen Hard Rock en Progressieve Rock. Bij dit album ligt de nadruk heel sterk op dat laatste en zijn er ook een aantal klassieke componisten zoals Strawinski en Franz Schubert die voor de nodige inspiratie hebben gezorgd.
Ook bevat het album een aantal covers waaronder "Blinded By The Light" van Bruce Springsteen. Manfred Mann had hier een grote hit mee en mag gezien worden als een van de meest geslaagde Springsteen covers.

Mannfred Mann speelt meestal wat stevige en snel doorlopende muziek. Derhalve valt het prachtige wat symfonische "Questions" - waar het album mee afsluit - zeker op. Prachtig nummer van bandleden Slade en Mann. Haast wel een tikje zoet maar Mann's Earth Bandlaat laat juist daardoor op geniale wijze horen hoe breed hun reikwijdte is.
Klassieker dit album en niet alleen door de geweldige uitvoering van "Blinded By The Light".
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten