donderdag 20 januari 2022

Lead Belly

Het is vandaag de geboortedag van deze Blues legende. Geboren 20 januari 1888 onder de naam Huddie William Ledbetter in het gehucht Mooringsport (Louisiana). Omgeven door veel water en in die jaren de thuishaven (vandaar wellicht moorings-port) voor de imposante raderboten.

Lead Belly die in 1949 overleed heeft een zeer bewogen leven achter de rug. Zo heeft hij meermaals in de gevangenis gezeten. Zowel voor vuurwapenbezit, moord als poging tot moord. De eerste keer ontsnapte hij en beide keren daarna kreeg hij op een unieke wijze gratie. Hij speelde namelijk zijn gratieverzoek.
 
Lead Belly (ook wel Leadbelly) heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud van oude slavenliederen en deze als inspiratie te gebruiken voor moderne Blues.
Lead Belly heeft in de dertiger en veertiger jaren een serieuze rij platen (uiteraard 78 toeren) uitgebracht en is van hem is bekend dat hij wel een paar honderd verschillende nummers heeft uitgevoerd.
Een groot aantal daarvan in de gevangenis en de gouverneur die hem uiteindelijk gratie gaf nam regelmatig familie en vrienden mee naar de gevangenis om Lead Belly te horen spelen.


Lead Belly speelde klassieke slavenliederen, Folk en Folk Blues. Hij was een van de eerste die ook heel serieus met de twaalfsnarige gitaar aan het werk ging. Daarnaast speelde hij piano, accordeon en steelgitaar.
Geweld, moord valt uiteraard nooit goed te praten maar de muzikale erfenis die Lead Belly heeft nagelaten is wel heel uniek en toch een inspiratie geweest voor velen.
Veel artiesten hebben nummers van Lead Belly gecoverd  zoals Ry Cooder, Little Richard, Eric Clapton, The Shocking Blue, Ram Jam, Tom Jones, Led Zeppelin, Beach Boys,  Creedence Clearwater Revival, ABBA, Johnny Cash, Jerry Reed, Frank Sinatra, Van Morrison, Odetta, Harry Belafonte, Tom Petty, Dr. John, Bryan Ferry, Rod Stewart, Meat Loaf, Nirvana en honderden anderen.

Er zullen maar weinig mensen zijn die een liedje van Lead Belly kunnen noemen, maar er waarschijnlijk een vijftal probleemloos meezingen.
Niet alle nummers zullen echt volledig (veel traditionals) van de hand van Lead Belly zijn maar hij was doorgaans wel de eerste die een dergelijk nummer op de plaat zetten.
 
Een van mijn favorieten is het nummer "Good Night Irene" gezongen door Ry Cooder, Het staat op het geweldige album Chicken Skin Music uit 1976. Ook vakbroeders Rod Stewart, Tom Waits en Bryan Ferry wenste Irene een fijne avond.
Uiteraard kennen we allemaal "Black Betty" van Ram Jam wat ook door Tom Jones en Nick Cave op de plaat is gezet.
Bruut en zelfs een tikjes schokkend is het "Gallows Pole" door Led Zeppelin. Er zijn door een groot aantal artiesten verschillende versie van dit nummer gemaakt. Eigenlijk kan je die beter draaien want in die van Led Zeppelin is bede om niet opgehangen te worden een zinloze bezigheid. Wil je toch een keer de trieste afloop ondergaan kan je terecht op het album Led Zeppelin III. Ook staat van Plant en Page een versie op het album The Very Best of MTV Unplugged.
De mooiste cover van Lead Belly komt wat mij betreft voor rekening van Nirvana. Tijdens de MTV Unplugged sessie spelen ze op onwaarschijnlijk indrukwekkende wijze het nummer  "Where Did You Sleep Last Night?"

Voor als m'n playlist van Lead Belly is afgelopen heb ik alvast een paar covers klaar gezet:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten