maandag 24 januari 2022

Beth Hart

Vandaag wordt deze energieke zangeres 50 jaar. Beth zingt vooral Bluesrock en Jazz Fusion en dat regelmatig met een een stevig laagje Soul. Naast een indrukwekkende stem is Beth multi-instrumentalist en speelt ze onder meer gitaar, bas, cello en piano.
 
Beth begon haar carrière eind jaren tachtig en heeft inmiddels een dertiental studio albums gemaakt en een viertal live albums. Van die live albums zijn er maar liefst twee in Amsterdam opgenomen. Een van de Amsterdamse live album is samen met Joe Bonamassa waar ze ook een drietal studio albums mee heeft gemaakt.

Een geweldig muzikaal koppel wat het heel erg goed doet in Europa en uitzonderlijk goed doet in de UK en ons platte landje.
Beth speelt vooral eigen nummers met zo nu en dan een heerlijke cover zoals "Wild Horses" van The Stones, "Chocolate Jesus" van Tom Waits en "I'd Rather Go Blind" van Etta James.

 
Het zijn vooral de albums die ze met Joe Bonamassa maakt waar de nodige covers op verschijnen.
Haar eigen solo albums bevatten voor 90% eigen materiaal en des te opmerkelijker is het project wat Beth nu aan het afronden is. Op 25 februari verschijnt er namelijk het album A Tribute To Led Zeppelin. Op vinyl zijn het twee LP's geworden dus we mogen rekenen op een behoorlijke setlist.

Beth zong tijdens optredens regelmatig een nummer van Led Zeppelin en dan is er altijd wel iemand die dan zegt het vaker te moeten doen. Beth is niet het type van moeten doen en voor haar moet alles kloppen. In het geval van Led Zeppelin covers wil ze die maximale brutaliteit die Led Zeppelin zo kenmerkt in de nummers in kunnen brengen.
De wereld ging op slot en Beth kon haar ei niet kwijt want optredens lagen op hun gat. De Coronacrisis zorgde voor frustratie en opstandigheid die Beth in de studio om wist te brute Led Zeppelin covers. Een aantal nummers zijn er al uitgelekt, maar op de volledige setlist is het nog even een maandje wachten.

Ik ben een groot fan van Led Zeppelin en ben dat vooral door de mix van brutale sound gecombineerd met subtiele tegengeluiden. Mijn waardering voor Beth zit eigenlijk in diezelfde hoek en k heb er dan ook alle vertrouwen in dat dit een geweldig album gaat worden.

Een maand wachten is echt wel onmenselijk lang. Om het wachten te verzachten een ander briljant album van Beth bij de koffie dan maar op de schijvendraaier. Bang Bang Boom Boom uit 2013.

Beth Happy Birthday

Geen opmerkingen:

Een reactie posten