zondag 12 december 2021

Wereld Lichtjesdag

Deze dag steken we over de hele wereld een kaarsje aan en staan we stil bij overleden kinderen. Deze dag wordt altijd gehouden op de tweede zondag in december.
Helaas ken ik vrij veel mensen die een kind hebben verloren en dit is iets waar je je geen voorstelling bij kan maken. Dat is misschien ook maar goed ook.
De bedoeling is dat je om 19:00 uur een kaarsje brand en dat ga ik ook zeker doen. 

Voor nu kies ik twee platen uit die helaas op git en gitzwarte wijze aan deze dag zijn verbonden. Zowel Eric Clapton als Robert Plant hebben een zoontje verloren. In beide gevallen hebben ze hun verdriet in een nummer tot uiting weten te brengen.
 
Conor Clapton
Conor de zoon van Clapton viel op 20 maart 1991 uit een flat van de 53 verdieping en overleefde dit niet. Een afgrijselijk gebeurtenis die ook nog eens breed in de pers werd uitgemeten.
Clapton was natuurlijk ontroostbaar en onttrok zich aanvankelijk van alle publieke activiteiten. Uiteindelijk was de weg terug naar de muziek er toch een om speciaal voor Conor een nummer te maken. Dat deed Clapton met behulp van Wil Jennings en het nummer werd zijn grootste hit. Hoe bizar maar vooral hoe wrang moet het zijn om je grootste verlies en je grootste succes zo onlosmakelijk aan elkaar te zien.
Nog geen jaar na de tragische val van Conor speelde Clapton het nummer live tijdens een MTV Unplugged sessie. Het indrukwekkende en beklijvende optreden werd uitgebracht als album en in de VS haalde het album zelfs de status Diamond! In een zeer groot aantal landen haalde het album platina of zelfs meermaals platina en ook in Canada haalde het album de status van Diamond,
Geweldig commerciële successen maar er is natuurlijk niet één succes dat het verlies gaat verzachten. Niks, Nooit............
 
Karac Plant
Minder bekend is het overlijden van het zoontje van Robert Plant. Karac Plant overleed op 26 juli 1977 aan een maagvirus toen Led Zeppelin op tournee was in de VS. 
Plant trok zich terug op het platte land en het duurde ruim een jaar voor de band weer de studio inging om opnames ging maken. 
Eigenlijk liep Led Zeppelin in die dagen op haar laatste benen. Plant was logischerwijze volledig van de kaart, Jimmy Page was zwaar aan de heroïne en John Bonham had een enorm drankprobleem dat ook in 1980 tot zijn dood zou leiden.
Hoewel Bonham op persoonlijk vlak een  enorme steun was voor Plant, was het vooral bassist John Paul Jones die de motor liet draaien. De opnames zouden leiden wat uiteindelijk ook het laatste reguliere studio album van Led Zepplin zou worden. 
Het album verscheen in 1980 en kreeg de titel In Through the Out Door. Gelukkig niet zonder een nummer voor Karac. Page en Bonham vonden het nummer te soft maar die hadden op dat moment niet zoveel in te brengen. 

In het nummer "All My Love" legt Plant heel zijn ziel en zaligheid om het verlies van zijn zoon te onderstrepen. Zonder de achtergrond van het nummer te kennen een redelijk soft nummer voor Led Zeppelin begrippen. Wie het verhaal niet kent zal het nummer ook vooral interpreteren als een liefde die kapot is gegaan..........De liefde voor een kind gaat natuurlijk ook nooit kapot.

Vanavond steek ik een aantal kaarsjes op............een aantal persoonlijke maar ook een voor Conor en  Karac.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten