zaterdag 11 december 2021

Internationale Dag van de Bergen

Zelf ben ik dol op de bergen maar ik zou ook niet zonder de polder kunnen. Als peuter in Zwitserland gewoond en terug in Nederland gingen we met het gezin op vakantie standaard naar de bergen om te wandelen. Toen ik eenmaal uit huis was werd dat zelfs een beetje klimmen met stijgijzers en touwen.
Ook fiets ik al m'n hele leven in de bergen en de laatste 30 jaar nauwelijks een wintersport overslagen.
Afgelopen zomer nog in de Zwitserse en Italiaanse bergen gefietst en in die van Oostenrijk gewandeld.
Je mag wel stellen dat ik dol ben op de bergen en een dag als deze laat ik dus niet voorbij gaan om als inspiratie te laten dienen om een aantal platen te draaien.

Heel moeilijk is het overigens niet om nummers te vinden met het thema Mountain. 
 
Everybody's Got A Mountain To Climb - The Allman Brothers
We vinden het op het album Where it All Begins uit 1994. Op dit album een hoofdrol voor Warren Haynes die ook nog uitpakt met het wonderschone "Soulshine". Het bergliedje op dit album is overigens niks meer dan een simpele metafoor voor het leven. Wel een heerlijk stukje muziek!
 
Blue Birds Over The Mountain - Robert Plant
Het nummer is oorspronkelijk van rocker Ersel Hickey maar het waren vooral The Beach Boys die het nummer eind jaren 60 op de kaart zetten. Daarna is het nog een aantal keer gecoverd en een van de mooiste is toch deze van Robert Plant op het album Carry Fire uit 2017.
 
You Gave Me a Mountain - Elvis
Eigenlijk best wel een heftig nummer. Van je vader de schuld krijgen dat je moeder bij je geboorte is gestorven mogen we toch wel een stevig thema noemen. Er gaat gaat overigens ook een vinger naar onze lieve heer: But this time, Lord you gave me a mountain. A mountain you know I may never climb.
Pittige tekst maar de uitvoering op Elvis in Concert uit 1977 is prachtig.
 
Climb Ev'ry Mountain - Four Tops
De vier toppers beloven ons op dit briljante album de zon als we eenmaal over de berg zijn. Een veel gebruikte beeldspraak. Dit live album is uit 1966 en opgenomen in de legendarische Roosterrail aan het water in Detroit. Must have album met The Four Tops op hun best.
 
Mountain of the Sun - Greta van Fleet
Hier is het motto dat samen met een geliefde je verder op de berg kan komen. Ook een makkelijk doelpunt maar heerlijke Rock van deze jonge gasten. Het staat met nog negen lekkere Rocknummers op het album Anthem Of The Peaceful Army uit 2018.

Sugar Mountain - Neil Young
Hier zijn een hele rij versies van in omloop. Veel daarvan op beroerde bootlegs. Zelf kies ik vandaag voor de versie van het briljante live-album Live Rust uit 1979. 
Eigenlijk gaat dit nummer over het verliezen van je jeugd. Zodra je 20 bent en naïviteit en idealisme maken plaats voor realisme ben je niet meer welkom op de onbezorgde berg van suiker en zorgeloosheid.
Neil schreef meer dan 100 coupletten en dat alleen geeft al aan hoe moeilijk het is om te verwoorden wat er in die fase in een mensenleven allemaal door je hoofd spookt.
 
Misty Mountain Hop - Led Zeppelin
Het album Untitled (ook wel IV) uit 1971 bevat uitsluitend pareltje waaronder deze op Tolkien geïnspireerde song. Het nummer is dan ook stevig omarmt door Hobbit-fans (daar zal vast een mooie naam voor zijn). Het nummer kan op vele manieren worden geïnterpreteerd, maar is absoluut een oproep tot meer persoonlijk vrijheid en minder betutteling.
 
Talkin’ Bear Mountain Picnic Massacre Blues - Bob Dylan
Dit is typisch zo'n nummer van Dylan wat al op vele bootlegs was verschenen voor er een officiële release beschikbaar was. Vroeger had ik nogal wat van die vage bootlegs  (vooral van TMQ) en de wat grappige, maar ook wat trieste tekst van deze babbel Blues kon ik foutloos opdreunen. Het nummer is uit het begin van de jaren 60 en is geïnspireerd op nieuwsbericht oevr een uitje met de boot op Vaderdag. Een uitje wat serieus fout afloopt en Dylan houdt ons met gitzwarte humor een stevige spiegel voor.

Best een lekker bergje platen geworden voor deze dag van de bergen.
Lekker koffie erbij...........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten