dinsdag 14 december 2021

Mike Scott

De vandaag jarige Mike Scott is oprichter van de Waterboys en misschien moeten we zelfs wel stellen dat hij de Waterboys is. De Waterboys zijn in 1983 opgericht en nog steeds actief. Tussen 1994 en 1998 hield de band een adempauze. 

Die adempauze was voor Mike aanleiding een aantal soloalbums uit te geven. Een aantal van die albums waren exclusief voor de fanclub.
De Waterboys zijn herkenbaar aan een eigen stijl waarbij een heerlijke blend wordt gemaakt van Rock en Folk.
Wel opmerkelijk is het enorm verloop in muzikanten. Er hebben een kleine 100 muzikanten in de band gespeeld en daarmee zijn ze waarschijnlijk de grootste duiventil in de moderne muziek.

Mike Scott is er echter in geslaagd om als bandleider een zeer hoge consistentie te bereiken. Van de 14 studioalbums die de Waterboys hebben gemaakt zit geen enkele echte misser tussen.
Natuurlijk steken albums als This Is The Sea, Fisherman's Blues en A Pagan Place boven de rest uit.
Toch zal iedere liefhebber van dit genre moeten toegeven dat alle albums eigenlijk heerlijk luistervoer zijn.

Opmerkelijk is het niveau van het laatste album dat in 2020 is uitgebracht. Het album heeft de titel Good Luck, Seeker en kan misschien niet tippen aan de hierboven genoemde albums maar is nog steeds een heel puik album.

Hier en daar horen we wat andere muziekstijlen zoals Soul en wellicht een vleugjes Hip Hop. Het is denkbaar dat de fans van het eerste uur die vastgenageld zitten in de Folk Rock dat wat minder weten te waarderen. Wie wat vastgeroest zit zal het album wellicht wat te uitdagend vinden maar persoonlijk ervaar ik dat als een voordeel.
Toch blijft Mike met The Waterboys dicht genoeg bij het eigen DNA. Of moeten ze nog een Fisherman's Blues en nog een en nog een? 

Mike verdient een groot compliment dat hij al bijna 40 jaar de motor van deze band is en recent nog dit album heeft kunnen maken. Eigentijds zonder het verleden te verloochenen en dat is razend knap.

De hoes mag in dit geval ook nog even genoemd worden want dat is een kunstwerk op zich. Gemaakt door B.C. Nowlin die we vooral kennen van die fraaie schilderijen met indianen.

Het album is uiteraard verschenen op CD, LP, cassette en streaming. Op CD is er een luxe 2CD set verschenen en stiekem hoop ik dat die versie ook nog op vinyl gaat komen.

Mike Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten