zondag 5 december 2021

Jim Messina

De vandaag jarige Jim kennen we vooral van Poco en Loggins & Messina. Z'n carrière bij de grote mannen begon als technicus bij de Buffalo Springfield. Bij deze legendarische band speelt hij op het laatste album ook een paar nummers mee ter vervanging van bassist Bruce Palmer.

Na het onvermijdelijk einde van de Buffalo Springfield verhuist Jim samen met Richie Furay naar de band Poco die op dat moment net in oprichting is.
Jim speelt op een aantal albums mee maar wil daarna meer tijd stoppen in het schrijven van liedjes en produceren voor anderen. Jim is een allrounder in de muziekwereld en dan is het soms lastig kiezen. Liedjes schrijven, bas, gitaar, mandoline, geluidtechniek, zingen, producer............

Toch gaat Jim al snel (1971) de studio weer in om zelf muziek te maken. Dat doet hij samen met Kenny Loggins en samen maken ze tussen 1971 en 1977 een zestal studio-albums en twee live-albums.

Drie van die studio-albums en één live-album halen in de VS platina. Een verzamelalbum uit 1976 haalt zelfs tweemaal platina. De muziek die de heren maken is net wat softer dan wat Poco maakt en dat maakt het voor een heel breed publiek toegankelijk met vooral in de VS enorme verkoopsuccessen.

Na het livealbum Finale uit 1977 houdt de samenwerking op, maar de liefde is blijkbaar groot genoeg om in 2005 en 2009 nog een aantal keren samen te spelen. Dat leverde nog een prima live-album op.

Jim heeft ook een aantal (8?) puike solo-albums gemaakt. Bij de Buffalo Springfield, Poco en Loggins en Messina lag de nadruk op Countryrock en Folkrock. In zijn solo projecten mag Jim graag wat Jazz en Latin toevoegen. Albums zijn echter in Nederland niet (nauwelijks) te krijgen en je bent dus afhankelijk van eigen import of streaming.

Dit zijn overigens prima artiesten om voor de zondagochtend een paar platen uit de kast te trekken. Ontbijt erin en koffie met Jim.

Happy Birthday Jim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten