zondag 14 november 2021

James Young

Vandaag viert "J.Y." - zoals James Young door vrienden wordt genoemd - zijn 72e verjaardag. James is medeoprichter in 1972 een van de oprichters van de band. Styx bestaat nog steeds en James is het enige oorspronkelijk overgebleven lid.

Styx heeft in al die jaren tweemaal een adempauze gehouden, maar heeft toch 17 studio-albums en een negental live-albums gemaakt. Tijdens de pauzes die Styx heeft gehouden heeft James Young een drietal solo-albums gemaakt.

In de jaren 70 en begin jaren 80 had de band een aantal hits en dat waren ook de hoogtijdagen. Bij de twee doorstarts die de band maakte lag de nadruk wat meer op albums en bij optredens worden vooral de oude trouwe fans bediend.

Toch is Styx een band die op een verrassende manier gebruik heeft gemaakt van de lockdown als gevolg van de Corona-crisis. Deze zomer kwamen ze met het album Crash of the Crown en dat is gewoon een 4-5 sterren album. Volgens sommige muziekjournalisten een van hun beste albums.

Online heb ik het daarom maar eens zitten beluisteren en het is inderdaad een uitstekend album. Ik ken ook niet alles van Styx maar voor mijn gevoel is dit misschien wel hun album wat veel meer het label Progressie Rock kan krijgen dan andere albums die ze gemaakt hebben. 

Veel albums uit hun beginperiode zijn toch wat laagdrempelig en meer Art Rock en Pop Rock. Dit nieuwe album is gewoon puike Progressieve Rock en de hoes is ook nog eens een schitterend ontwerp.

Smullen met Styx!

James Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten