woensdag 24 november 2021

Gemiste Kansen #007

We schrijven eind jaren 60 als Gregg Allman auditie doet bij een nieuw op te richten groep. Het gaat om de band Pogo waar Rusty Young de drijvende kracht is. Uiteindelijk zou de naam Pogo niet gebruikt gaan worden en werd het Poco.
 
Zonder tegenspraak is Poco toch de band die het pad heeft geplaveid voor een band als de Eagles. Daarnaast was Poco ook meermaals leverancier van bandleden voor de Eagles. 
Boeiende vraag blijft echter hoe was het met Poco gegaan als Gregg Allman echt aan boord was gekomen? Andere belangrijke vraag is natuurlijk hoe het dan met The Allman Brothers was vergaan?

Toch werd na een paar dagen repeteren duidelijk dat Gregg niet bestemd was om in een pure Countryrock band te gaan spelen. Gregg liet de repetities meermaals ontaarde in lange jams en dat was nu net niet wat de andere aspirant leden van Poco voor ogen hadden.

Dus Gregg voegde zich alsnog bij de repetities aan de andere kant van de VS die zouden gaan leiden tot The Allman Brothers.
Rusty Young ging uiteindelijk samen met  Richie Furay, Jim Messina (beide ex Buffalo Springfield), Randy Meisner en George Grantham van start met een van de meest invloedrijke Countryrock bands.

Poco heeft door de jaren heen een groot aantal wisselingen ondergaan, maar de energieke en visionaire Rusty Young wist de band ruim 50 jaar levend te houden. Helaas is Rusty begin dit jaar op 75 jarige leeftijd overleden en daarmee is de toekomst van Poco onzeker. Strikt genomen is het nu klaar maar wellicht dat de overgebleven leden nog iets van een afscheidstournee gaan houden.

Bij The Allman Brothers ging de stekker er al iets eerder uit. Het is onwaarschijnlijk knap hoe Gregg Allman de band sturing heeft weten te geven na het verongelukken van Duane in 1971. Toch was er gaan ontkomen aan om de band formeel op te heffen toen Gregg in 2017 zijn broer op ging zoeken.

Zowel Poco als The Allman Brothers zijn buiten de VS niet mega populair terwijl ze beide in hun eigen muziekstijl de meest invloedrijke bands in de VS zijn geweest. Poco heeft - nadat Gram Parsosn met The Byrds een heerlijk voorzet had gegeven - er voor gezorgd dat Countryrock geschikt werd voor het brede publiek. 
De Eagles hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt maar Poco is - ook nu nog - in de VS een act die altijd voor volle zalen wist te zorgen en een indrukwekkende catalogus bij elkaar heeft gespeeld.
Ter illustratie: Poco heeft 19 studio-albums, 9 live-albums en maar liefst 30 officiƫle verzamelalbums uitgebracht. Heel veel rommel zit daar niet bij en dat is toch heel veel meer dan wat de Eagles hebben gemaakt. Rusty Young was een geweldige muzikant maar was een heel slechte marketier.

Daar waar Poco duidelijk de kant van de Countryrock koos gingen The Allman Brothers vooral richting Bluesrock, Fusion Rock en werden ze uiteindelijk de uitvinder van de Southern Rock. The Allmans waren net al Poco voor veel bands een inspiratie.

Twee bands die zeer sterk in de Amerikaanse muziekcultuur verankerd zijn en enorm veel invloed hebben gehad. Toch blijft de vraag over wat er was gebeurd als Gregg Allman wel bij Poco was gaan spelen?

Is het een gemiste kans? Zo ja voor wie? Of mogen we in ons handje knijpen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten