donderdag 4 november 2021

Charley Patton

Binnen de Blues is Charley Patton echt wel een heel grote meneer. Toch duurde het tot 1990 voor er een fatsoenlijke grafsteen op zijn laatste rustplaats werd gezet. Dat op initiatief van John Forgerty (CCR) en onder de naam van Charly en de gebruikelijke data het prachtige opschrift: "The Voice Of The Delta" 
The Formost Performer Of The Early Mississippi Blues Whose Songs Became Cornerstones Of American Music.

Deze kleine man met de indrukwekkende stem werd in April 1891 in Hinds County, Mississippi geboren. Charley overleed op 28 april 1934 in Sunflower County, Mississippi waar Charley bij Holly Ridge begraven ligt.
Zoals bij veel Afro Amerikanen die in die jaren zijn geboren zijn er ook van Charley diverse andere geboortejaren gevonden waaronder 1881, 1885 en 1887.
Charley (ook wel Charlie) wordt gezien als de Vader van de Delta Blues. Charley was dan ook een inspiratie voor onder anderen Robert Johnson, John Lee Hooker, Howlin' Wolf en vele meer.
 
Over de afkomst van Charley is veel onduidelijk en het is - mede door zijn wat licht huidskleur - niet uitgesloten dat er via oma wat Indiaans of Latijns bloed is binnengeslopen.
Als puber verhuisde Charley met z'n ouders naar de beroemde Dockery Plantation. Een landgoed in de Mississippi Delta van ruim 100 vierkante kilometer en wordt algemeen beschouwd als de kraamkamer van de Delta Blues.

Hier deed de kleine Charly zijn eerste muzikale ervaringen op door zich te laten inspireren door Henry Sloan. Deze muzikant maakte op eenvoudige wijze eigenzinnige muziek die de basis vormt voor de Blues zoals we die nog steeds kennen. Sloan wees de kleine Charley de weg naar wat uiteindelijk de Delta Blues zou worden.

Later speelde Charley op diezelfde Dockery Plantation samen met Howlin' Wolf (toen nog Chester Burnett), Willie Brown, Son House, Tommy Johnson, Fiddlin' Joe Martin en Robert Johnson.
Charley was een veelzijdig muzikant die vele muziekstijlen beheerste en wist met zijn optredens in bars en op plantages een groot publiek te bereiken. Niet alleen door zijn krachtige stem en heerlijke gitaarspel maar ook de wijze waarop hij het bracht.
Vele jaren eerder dan Jimi Hendrix hield Charley al zijn gitaar achter zijn hoofd en speelde hij op die manier met het grootste gemak de nodige complexe rifjes.
 
Hoewel Charly niet alleen optrad in de Mississippi Delta maar ook in New York duurde het tot 1929 voor hij een eerste plaat maakte. Dat waren in die jaren nog 78 toeren schellakplaten en Charly heeft zo'n 28 platen gemaakt. Daarvan zijn een aantal een samenwerking met z'n vrouw Bertha Lee en Blues violist Henry "Son" Sims.

Zoals bij alle 78 toeren schellakplaten van vroege Blues muzikanten zijn de platen van Charley Patton zeer schaars en daardoor enorm kostbaar.
Gelukkig zijn veel opnames bewaard gebleven en opgefrist en uitgebracht op modern vinyl. De serie The Rough Guide bevat van een groot aantal vroege Blues muzikant een heerlijke verzamelplaat.
In de serie vind je platen van Robert Johnson, Lead Belly, Blind Lemon Jefferson, Muddy Waters en natuurlijk van Charley Patton.

Uiteraard is het handig als je dit soort platen opzet je verwachtingspatroon ten aanzien van geluidskwaliteit een beetje aanpast. Het gaat vaak om opnames van 80-90 jaar oud. De techniek was in die jaren van een heel ander niveau en het bewaren van tapes is ook niet altijd goed gegaan.
Op de achterzijde van de hoes naast een zeer boeiend verhaal over Charly zelf dan ook de nodige achtergrond informatie hoe een dergelijk verzamelalbum tot stand komt.

Smullen voor wie geïnteresseerd is in de historie van de Blues. Wie zo'n ogen even dicht doet maakt zelfs even een reis door de tijd: Waan je even op Dockery Plantation rond 1930............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten