donderdag 11 november 2021

Bear's Sonic Journals: Fillmore East, February 1970

Wie deze blog wat vaker bezoekt weet dat ik live-albums van The Allman Brothers verzamel. Wie hier wat vaker is weet dan ook dat ik eigenlijk een beetje tegen verzamelen ben. Hebben voor de heb kan ik slecht tegen.
 
Bij live-albums van The Allman Brothers kan ik echter enorm genieten van de enorme of juist subtiele verschillen van uitvoeringen van een bepaald nummer. Daarnaast ben ik een fan van lang uitgesponnen jams. 
In beide gevallen is dit album dan een cadeautje. Om met het laatste te beginnen: kant III en IV worden volledig in beslag genomen door de ruim een half uur durende "Mountain Jam".
Als je niet van lange jams houdt is er natuurlijk geen doorkomen aan. Wie dat wel weet te waarderen heeft hier een diamantje te pakken.
Kant I en II bevatten een aantal klassiekers waarvan een aantal vaste kost waren bij optredens van de ABB zoals "In Memory Of Elizabeth Reed", "Statesboro Blues" en "Whipping Post".

De opnames zijn gemaakt in de Fillmore East in februari 1970. Dat is dus in de originele bezetting en tevens voor de opnames die uiteindelijk leidde tot het legendarische album At Fillmore East. De opnames voor At Fillmore East zijn namelijk ruim een jaar later gemaakt.
Het is dan ook heerlijk om deze twee album met elkaar te vergelijken omdat de akoestiek dus hetzelfde is.
Deze opnames uit 1970 zijn misschien zelfs wel iets authentieker dan die van At Fillmore East.
Dat neemt niet weg dat At Fillmore East de wereldkampioen live-albums blijft. Dat album is immers de perfectie voorbij.
Wie overigens de Jazz component in At Fillmore East niet zo weet te waarderen zal dan mogelijk meer plezier hebben aan deze Bear's Sonic Journals. Dit album album is toch vooral pure Southern Rock (bestond die term toen al?) en Bluesrock.

Het album verscheen voor het eerst in 1997 en was direct uitverkocht. Dat ging toen uitsluitend om een CD versie want de belangstelling voor de LP was in die jaren naar nul gezakt.
In 2018 is het album opnieuw uitgebracht op CD en een jaar later op LP. 
Toch hebben de CD fans weer een streepje voor want er is zowel een standaard CD versie als een twee CD set daarop alle opnames van de drie avond dat de band in de Fillmore East op het podium stond.
De vinyl versie bestaat uit sowieso uit twee platen en is verkrijgbaar in zwart en roze vinyl.

Het gaat bij dit album om een vrij gebruikelijke setlist maar wel vier kantjes smullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten