woensdag 10 november 2021

Greg Lake

Het is vandaag de geboortedag van de helaas te vroeg overleden Greg Lake. Greg werd in 1947 in Pole (Engeland) geboren en overleed op 7 december 2016 aan kanker.

Te jong maar de muzikale nalatenschap van Greg is enorm. We kennen Greg natuurlijk vooral van Progressieve Rockformaties King Crimson en Emerson, Lake en Palmer.
Greg speelde basgitaar en zowel akoestisch als elektrische gitaar en was daarnaast een prima zanger en songwriter.

Voordat Greg samen met maatje Robert Fripp eind jaren 60 begon met het indrukwekkende King Crimson project speelde Greg in diverse kleine bandjes. Onder andere in het bandje The Gods waar ook latere Rolling Stone Mick Taylor speelde. Met bandjes The Shame en Shy Limbs heeft Greg eind jaren 60 een single gemaakt.

Greg maakte onderdeel uit van King Crimson tijdens de eerste twee fantastische studio-albums en verkast daarna in 1970 naar Emerson, Lake & Palmer.
Hoewel ELP een paar keer een adempauze (tussen 1980 en 1990 staat het helemaal stil) neemt maakt de band toch negen studioalbums. Verder zijn er van de band maar liefst 24 (!!) officiƫle live albums verschenen.

Greg heeft ook een tweetal solo-albums gemaakt en een drietal live-albums. De live-albums ken ik niet maar de solo-albums vind ik persoonlijk niet goed genoeg om als vinyl in de kast te hebben staan. Beslist leuk om en keer te beluisteren maar dat is het dan ook wel.

De bijdrages van Greg aan King Crimson en ELP zijn echter fenomenaal en even vier hele fijne platen uitgezocht.............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten