donderdag 21 oktober 2021

Uit De Nieuwe Wereld

Ik draai maar heel zelden klassieke muziek. Beetje depri weer en depri nieuws helpen doorgaans wel om tot die keuze te komen.
Niet dat ik dan zelf depri ben maar dan ontstaat er zo'n gevoel dat het voor veel mensen niet leuk is. Ik draai dan liever wat abstracte (instrumentale) muziek dan muziek met heel concrete songteksten.

De negende van Antonín Dvořák is zonder meer een van m'n favoriete klassieke werken. Van deze symfonie heb ik ook een groot aantal versies staan.

Toch sluit de titel wel een beetje aan bij m'n gevoel wat ik bij het nieuws heb. Dit is niet gelijk een blog om het over de narcoticastaat Nederland te hebben waar niet onze regering maar criminelen de baas zijn.
Niet gelijk een blog over schandalig geblunder van ambtenaren en politici betreffende de toeslagen affaire. Oneindige rij steekpartijen met minderjarige daders en slachtoffers en de politiek kijkt toe. Geen huizen voor starters zonder dat ze miljonairs als ouders hebben.

Alleen dit kwartet aan aspecten zou toch voor iedere burger genoeg moeten zijn dat er op geen enkele manier een volgende regering komt onder Rutte? Of heb ik onderweg wat gemist?

Misschien wordt dit met het nieuwe normaal bedoeld?

Dvorak heeft zich natuurlijk door een heel andere nieuwe wereld laten inspireren en dat gebeurde tijdens zijn verblijf in de VS.
Dvořák die naast muzikant, orkestleider, componist ook muziekles gaf verbleef in de VS tussen 1892 en 1896 waar hij leiding gaf aan een conservatorium in New York.
Een veeleisende baan maar Dvořák gebruikte de overgebleven tijd optimaal met het maken van deze negende symfonie als resultaat. 

Een meesterwerk!

Op 16 december 1893 ging de symfonie in première in de legendarische Carnegie Hall in New York.

Leuk detail is dat deze symfonie ook in de moderne muziek doorklinkt. Meest bekend is het nummer Miracles van Don Williams. De melodie van deze Country hit komt onmiskenbaar uit de negende van Dvořák. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten