zaterdag 9 oktober 2021

Stay of Your Bright Baby Blues

Vandaag is het de verjaardag van Jackson Browne. Geweldige zanger maar vooral een briljant componist. Browne heeft - zeker in relatie tot de lengte van z'n carrière - geen extreem grote catalogus.

15 albums op een carrière van 55 jaar is immers best wel karige te noemen. De eerste vijf albums van Jackson zij zoals de Fransen zo mooi zeggen: oustanding!
Vijf jaar op een rij een meesterwerk ophoesten zorgde bij de muziekpers echter voor extreem hoge verwachtingen. Vanaf het album Hold Out werd het zo nu en dan wel wat minder, maar de pers wilde kopieën van eerdere albums. Ik noem dat voor het gemak het Harvest-effect.

Je kan natuurlijk maar één briljante debuut (1972) maken en dat was Jackson gelukt. The Pretender uit 1976 is een van de andere uit de eerste vijf albums en werd met drie maal platina in de VS ook commercieel een mega succes.

Algemeen wordt het album Late For The Sky als Jacksons beste gezien. Absoluut een meesterwerk maar het is geen slecht idee om ook eens naar z'n laatste album te luisstern. Deze zomer verscheen Downhill from Everywhere en wat mij betreft een pareltje. Helaas heb ik deze nog niet op vinyl want de honger naar muziek is nu eenmaal groter dan het beschikbare budget.

Op dit nieuwe album een heerlijk duet met Leslie Mendelson en het nummer "The Dreamer" als mijn persoonlijk favoriet.
Ik doe het voor dit laatste album nog even met de YouTube versie en bij de koffie maar eens twee oudjes van Jackson uit de kast getrokken.

Bij de koffie mijn favoriete nummers van Jackson Browne namelijk "Stay" en "Your Bright Baby Blues".
"Stay" is te vinden op het album Running On Empty uit 1977 en "Your Bright Baby Blues" staat op het eerder genoemde The Pretender.

Jackson heeft naast zijn eigen soloalbums veel muziek gemaakt voor anderen, onwaarschijnlijk veel sessiewerk gedaan en echt met alle grote muzikanten op het podium gestaan. Daarnaast is Jackson altijd druk in de weer om maatschappelijk misstanden aan de kaak te stellen en schroomt het niet om daarbij persoonlijk risico te lopen.

Koffie en Jackson Browne...... Fijne manier om de zaterdag te beginnen.

Jackson Happy Bithday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten