vrijdag 1 oktober 2021

Koffiedag

Het is vandaag internationale koffiedag. Wij Nederlanders vinden ons zelf behoorlijk koffieleuten en menig reclame is op die veronderstelling gebaseerd.
Sterker we (vele dan toch) denken dat we een geweldige koffiecultuur hebben. Zolang je het land niet uitgaat is het mogelijk om die gedachten vol te houden............

Zelf was ik vorige maand twee weekjes in Italië. Niet één keer matige - laat staan slechte - koffie gekregen. In de ochtend als eerste bakkie mag ik graag een cappuccino drinken en na de lunch en avondeten een espresso. Wat een zaligheid.

In Nederland is cappuccino vaak niks meer dan koffie met veel melk en een espresso doorgaans niks meer dan een hele kleine koffie.
Slechts heel zelden veer ik in Nederland in de horeca op omdat ik echt geweldige koffie heb gekregen.
Zelfs in toprestaurants valt het vaak gewoon tegen. Niet vies maar 7tjes...........

Geen slecht idee om koffie gewoon lekker zelf thuis te maken en dat doen we dan ook in veel verschillende varianten. Uit Italië een mokapotje meegenomen. Er stonden er hier al een paar, maar dat zijn toch betere souvenirs dan het Colosseum in een sneeuwbal. 
In een mokapotje koffie maken is een van mijn favorieten maar genoeg over de koffie en het is tijd voor een plaat bij de koffie.

De meeste muziek die ik heb staan is prima te draaien bij een goed bakkie koffie. Toch was het lastig om passend vinyl te vinden waarop wat stond met een directe verwijzing naar koffie.

Slechts twee songs stonden gelijk op het vizier: Beth Hart & Joe Bonamassa met "Black Coffee" en "One More Cup Of Coffee" van good old Bob Dylan.
De plaat van Beth en Joe had nog recent op de draaitafel gelegen dus de keuze viel op Bob.

"One More Cup Of Coffee" is te vinden op het album Desire uit 1976. Het album mag wel als een van de beste werken van Dylan worden beschouwd. Desire kreeg grote bekendheid mede door het nummer "Hurricane". Het nummer is een protest tegen de rechtsgang van bokser Rubin Carter. Omwille van strafvermindering van een paar kleine crimineeltjes werd Carter als Afro-Amerikaan opgeofferd.
 
Los van de inhoud is "Hurricane" ook qua muziek een heerlijke opener van dit album en eigenlijk staan er op dit album geen mindere nummers.
Ik ben ook al ruim 40 jaar bezig de nummers van dit album in volgorde van goed naar super te zetten. Opvallend is dat ik nummers als "Isis" en........................."One More Cup Of Coffee" vaak in de top drie zet.
 
Dat Emmylou Harris op "One More Cup Of Coffee" de tweede partij zingt heeft zeker invloed om mijn voorkeur voor dit nummer. Ik kan mijzelf best wel als een groot fan van Emmylou Harris beschouwen en dat helpt natuurlijk.
Toch is het vooral het contrast tussen de stem en de zangkwaliteiten van Dylan en Harris die dit nummer tot een pareltje maken. Pareltje? Diamantje had ik in moeten tikken!
Strikt genomen is het qua verhaal een niemendalletje met het standaard verhaal van twee geliefde die beide uit een ander sociaal milieu komen.
Het zit echter qua tekst, qua muziek en qua zang briljant in elkaar. Meesterwerkje!
 
Koffie dan maar!


"One More Cup Of Coffee"

Your breath is sweet
Your eyes are like two jewels in the sky
Your back is straight your hair is smooth
On the pillow where you lie
But I don't sense affection
No gratitude or love
Your loyalty is not to me
But to the stars above

One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee 'fore I go.
To the valley below.

Your daddy he's an outlaw
And a wanderer by trade
He'll teach you how to pick and choose
And how to throw the blade
He oversees his kingdom
So no stranger does intrude
His voice it trembles as he calls out
For another plate of food.

One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee 'fore I go.
To the valley below.

Your sister sees the future
Like your mama and yourself
You've never learned to read or write
There's no books upon your shelf
And your pleasure knows no limits
Your voice is like a meadowlark
But your heart is like an ocean
Mysterious and dark.

One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee 'fore I go.
To the valley below.'
 
- ##### -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten