maandag 27 september 2021

Dag van het Toerisme

Door de Coronacrisis heeft het toerisme een enorme oplazer gehad. Zeg maar bijna Knock-Out!
Zo'n dag als vandaag gaat natuurlijk niet helpen, wat niet wegneemt dat het om heel veel redenen een goed idee is om op vakantie te gaan.
Zo'n crisis doet toch wat met een mens en - al ga je maar een week - er even tussenuit is gewoon een goed plan.
Zeker voor jezelf en je helpt ook gelijk een industrie waar onnoemelijk veel mensen hun brood mee verdienen.

Een plaat uitzoeken met dit thema was niet lastig, maar het is dit keer is het geen vinyl geworden. Bij de koffie viel de keuze op Tourist van St Germain.
St Germain is de artiestennaam voor Ludovic Navarre die in 1969 daadwerkelijk in deze Franse stad (officieel Saint-Germain-en-Laye) is geboren.
Tourist is zijn derde album en de stijl laat zich wat lastig omschrijven. Heerlijke muziek maar met zo'n opmerking weet je natuurlijk nog niks......... 
Ik hoor Jazz, ik hoor House en toch is het relax, maar wel verfijnd complex. Op het album spelen ook diverse Jazzmuzikanten mee. 
Het album verscheen op het bekende Jazzlabel Blue Note Records dat al sinds 1939 de betere Jazz muziek uitbrengt.
 
Het album begint met het heerlijk opzwepende "Rose Rouge" waar ik geweldige herinneringen aan heb en dat nummer is echt een cadeautje voor de oren.
Rose Rouge sleept je gelijk mee waardoor dit album vrij laagdrempelig begint, maar de luisteraar wordt je nog een aantal keren stevig uitgedaagd. 
Bij het derde nummer denk je even dat Ian Anderson met z'n dwarsfluit (het nummer heet ook "So Flute") is aangeschoven om de verwarring te maximaliseren. Toch buigt het intro niet naar de door Anderson zo geliefde Progressieve Rock, maar wordt het - bizar genoeg met ondersteuning van conga's - een levendige mix tussen Jazz en House. Geweldig hoe de piano de dwarsfluit in de loop van het nummer wegwerkt. Relaxe Jazz piano met op de achtergrond een House beat. Briljant gedaan en het album valt geen moment stil, maar wordt ondanks het experimentele karakter nergens nerveus.

Briljant schijfje en deze wil ik nog wel eens op vinyl hebben.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten