maandag 25 oktober 2021

Gov't Mule

Deze Southern Rock band is min of meer een spin-off van The Allman Brothers Band. In 1994 werd de band opgericht door Warren Haynes en Allen Woody.
Haynes speelde op dat moment gitaar bij The Allmans en Woody speelde daar bas. 
 
Gov't Mule is een zeer geslaagd zijlijn project dat nog steeds actief is, maar Allen Woody is in 2000 veel en veel te jong overleden. Heroïne is zo goed als zeker de doodsoorzaak. Dat maakt het niet minder triest want jonge mensen horen niet dood te gaan.
 
Het veel te jonge overlijden van Woody ontging de Canadese band Big Sugar niet en zij maakte speciaal voor Woody het nummer "Nashville Grass".
Woody werd opgevolgd door Andy Hess die op zijn beurt in 2009 werd opgevolgd door Jorgen Carlsson.
De verdere bezetting van de band bestaat uit Matt Abts die vanaf het begin achter de drums zit.
In 2009 heeft Danny Louis plaats genomen achter de toetsen en de laatste 12 jaar zijn er geen wisselingen geweest.
Dat neemt niet weg dat de band graag wat extra muzikanten meeneemt als ze op het podium gaan staan. Op het podium komt Gov't Mule ook het best tot z'n recht. Lekker uitgesponnen jam's waarbij ze doorgaans een iets ruigere stijl hanteren dan de Allman Brothers. Ook zijn de Jazz invloeden een stuk minder dan bij de Allman Brothers en is het vooral heerlijke Southern Rock en Blues Rock.
 
De naam Gov't Mule is een afkorting van Goverment Mule. Toen de slavernij was afgeschaft kregen ex-slaven een stuk grond en een ezel om een eigen bestaan op te bouwen. Die ezels kregen dus de naam Goverment Mule. 
Het verhaal gaat echter ook dat het Gov't Mule een verwijzing is naar het achterste van de vrouw van James Brown, 

Een naam van een band is ook maar een onbenullig detail en het gaat natuurlijk vooral om de muziek. En deze band maakt heerlijke compromisloze muziek, Zeker als de band op het podium staat!
 
Aan het eind van de werkdag heb ik het album Bring On The Music: Live At The Capitol Theatre part 1 opgezet.
Een registratie van een aantal concerten ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de band. Op CD is - voor zover ik weet - het als één set uitgebracht. Voor de vinyl liefhebber is het wat complexer gemaakt.
De totale jubileum optredens zijn verdeeld over twee dubbel LP's en één enkel album.
 
Voordeel is wel dat je de aanschaf kan spreiden, want als het een box van vijf platen was geweest ben je budgettair waarschijnlijk wel aan de beurt.
 
De enkel LP mis ik nog in m'n collectie maar deel 1 en 2 zijn briljant en in het genre stevige Southern Rock ga je niet heel veel betere live-albums vinden.

Ieder album van deze gasten smaakt naar meer en...............ze hebben al zeker een stuk of 30 gemaakt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten