dinsdag 17 augustus 2021

Steve Gorman

Hoewel de vandaag jarige Steve Groman officieel geen deel meer uitmaakt van The Black Crowes heeft hij wel op alle albums meegespeeld. Groman heeft veel meer in z'n mars maar bij The Black Crowes zat hij achter de drumkit en deed dat met verve.
Totaal zijn er door The Black Crowes acht studio albums gemaakt en een vijftal live albums. Alle dus met Gorman achter de drums.

Na medeoprichters Chris en Rich Robinson heeft Gorman de meeste dienstjaren bij The Black Crowes gemaakt.
Naast The Crowes heeft Gorman bij wat andere bandjes gespeeld zoals Stereophonics en Trigger Hippy. Het zijn echter zijn andere activiteiten die hem wel een heel erg opvallende personage maken..

Gorman in namelijk presentator van diverse sport- en muziekprogramma's op de radio. Ook was hij er als de kippen bij om met deze thema's podcasts te maken.
Een enorm bezig baasje en ik geloof nooit dat hij vandaag veel tijd heeft om uitvoerig z'n verjaardag te vieren.

Dan doen wij dat maar. Uiteraard met het heerlijke debuut album van The Black Crowes. Het album Shake Your Money Maker verscheen in 1990 en bevat brute Southern Rock, Bluesrock en Hardrock. Smullen voor liefhebbers van dit genre.

Van het album kwamen maar liefst vijf (!) singles. Het nummer "Hard to Handle" - wat in 1968 door Otis Redding was gemaakt - bereikte de eerste plaats in de Billboard US Mainstream Rock. Ook de single "Twice As Hard" deed het erg goed. 

Veel muziekliefhebbers hadden na een paar singles echter wel door dat je beter het album kon kopen en dat gebeurde dan ook massaal. In de VS haalde het album dan ook vijfmaal (!!!) platina.

Hoewel The Black Crowes wel hele pure bijna klassieke varianten van rock spelen geeft dat de band ook een tijdloos karakter. Daarom niet gek dat de 30th Anniversary editie van dit album die begin dit jaar verscheen al gelijk weer een succes werd.

Natuurlijk mag het met al dit soort releases wel eens een tandje minder, maar de echt Black Crowes fans zullen graag hun portemonnee trekken voor deze set. Vier maal vinyl en de CD set bevat drie schijfjes.

Zelf doe ik het even met het oorspronkelijke album en dat blijft ook nog stevig (wat het juiste woord is) genieten. 

Steve Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten