donderdag 12 augustus 2021

Rory Block

In Nederland is Rory niet heel erg bekend ondanks dat de laatste jaren er nog prima albums van haar zijn uitgekomen. De meeste van ons kennen uiteraard het nummer "Lovin' Whiskey" van deze bevlogen Blues muzikante.
In dat nummer legt Rory een persoonlijke drama bloot, maar scoorde met dit nummer ook een megahit.
"Lovin' Whiskey" stond tussen tussen 1999 en 2012 in de Top2000 maar moest daarna het veld ruimen voor moderne muziek.
We zien dat de jeugd de Top2000 aan het ontdekken is en klassieke Blues moet plaatsmaken voor Rap en Hip-Hop.
Op zich een prima ontwikkeling want de wereld is aan de jeugd en liefhebbers van Blues weten de weg toch wel te vinden. Helaas is het nieuwe materiaal van Rory in Europa niet of heel slecht op vinyl verkrijgbaar. CD's zijn overigens ook maar schaars beschikbaar.
 
Heel jammer want recente albums uit haar Power Women Of The Blues Series zijn echt om je vingers bij af te likken. 
Alles is natuurlijk te vinden via streamingdiensten, maar als er iets is waar ik juist graag platen van draaien is het wel de Blues.
 
Dus bij de koffie pak ik even deze klassieker van Rory. Het album Best Blues and Originals stamt uit 1987 en werd in eerste instantie alleen op CD uitgebracht. De CD was op dat moment bezig met een stormachtige opkomst maar een jaar later werd - vooral voor de Europese markt - er toch een vinyl versie van dit album gemaakt.

Rory is een artieste die echt op zoek is gegaan naar de Blues. Ze verliet als puber het huis om de Mississippi Delta in te trekken om de echte Blues en echte Blues gitaristen te leren kennen.
Eigenlijk het verhaal van de film Crossroads. Die film is echter uit 2002 en Rory was toen al 35 on the move.

Jong uit huis gaat vaak hand in hand met wat onhandige keuzes in partners. Dat liep dus op een drama uit maar leverde wel het schitterende "Lovin' Whiskey" op.
 
Rory heeft met haar muziek een groot aantal prijzen gewonnen waaronder zesmaal de Blues Music Award. Haar bewogen leven legde ze een aantal jaren geleden vast in een beklijvende biografie die een lawine aan lofzang kreeg toebedeeld.

Een geweldig sterke vrouw die op mega authentieke wijze haar weg als muzikant is gaan zoeken en daardoor in alle opzichte een puur Blues fenomeen is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten