dinsdag 25 mei 2021

In Memory of Elizabeth Reed

Dit instrumentale nummer van The Allman Brothers staat op hun tweede album getiteld Idlewild South. Gedurende het gehele bestaan van de band is het nummer een vast onderdeel geweest van hun optredens. Het nummer leende zich uitstekend om er een lekker lang uitsponnen jam van te maken wat ook steevast gebeurde.

Voor de liefhebber zijn er op CD en vinyl een groot aantal versies beschikbaar. Zelf heb niet eens zo'n heel omvangrijk Allman Bros collectie, maar naast de studio versie op Idlewild South staan er toch al zeven verschillende live versies in de kast.

Uiteraard is een van de beste die van van het dubbelalbum At Fillmore East, maar de andere versie doen er nauwelijks voor onder. Zo vind ik persoonlijk de versie op het dubbel livealbum Fillmore West 1-31-71 misschien een tikje beter. 

"In Memory of Elizabeth Reed" is een nummer waar een schitterende blend wordt gemaakt tussen Jazz en Rock, maar op een aantal versies sluipen er ook wat Blues passages naar binnen.

Hoewel het nummer ontelbare keren is gespeeld, is het toch lastig om het maar gelijk hun signatuur song (er wordt ook niet gezongen) te noemen want er zijn nog wel wat kandidaten.
"Whipping Post" en  "Statesboro Blues" zijn immers ook onlosmakelijk aan een optredens van The Allmans verbonden.

Op vinyl en/of CD kan je een enorme collectie aanleggen van "In Memory of Elizabeth Reed" maar je komt altijd nog wel een versie tegen die een keer de aandacht mag krijgen.

Zo vond ik deze versie samen met Eric Clapton. Derek Trucks en Warren Haynes maken al deel uit van The Allman Brothers dus het is heel aannemelijk dat dit optreden begin deze eeuw is geweest.
Eric Clapton als gast en de mannen maken er een feestje van met deze hele fijne versie van
"In Memory of Elizabeth Reed".
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten