dinsdag 20 april 2021

The Marshall Tucker Band

Het leven is te kort om alle geweldige muziek een keer te beluisteren. Daarnaast is voor een normale sterveling het budget te beperkt om alles maar in fysieke (LP of CD) in de kast te hebben.
Vaak zijn streamingsdiensten zoals Spotify een oplossing, maar ik heb al heel wat albums op deze blog geplaatst die je daar niet gaat vinden.
Daarnaast is voor veel liefhebbers de aantrekkingskracht van een LP of CD enorm groot. Zelfs de compact cassette zit al weer even in een revival. 
Een hoes in je handen hebben blijft toch een feestje!

Dus wat te doen als je toch wat van een artiest/band wilt hebben, maar het budget staat niet toe om vier, vijf, zes albums te kopen? The Best Of is dan een prima oplossing. Voor bands die echt conceptalbums maken zoals Pink Floyd, Camel en Jethro Tull vind ik dat echt helemaal niks, maar in veel gevallen is een The Best Of een prima oplossing.

Zo ook bij deze Marshall Tucker Band. Ze zijn goed genoeg om vijf albums in de kast te zetten, maar m'n wensenlijst is al langer dat wat ik aan pensioen uitgekeerd ga krijgen.
 
De band is begin jaren 70 opgericht en liftte mee op het succes van The Allman Brothers. Toch zouden we de mannen uit South Carolina zwaar te kort doen om het een kopie van The Allmans te noemen.
Daar waar The Allmans toch wat meer Jazz in hun werk stoppen gaan de mannen van The Marshall Tucker Band meer naar de Country hoek. 
Daarmee bedoelen we niet de zoete Country songs maar juist doorspekt met Rock en soms met eigenzinnige alternatieve wendingen.
De hoofdstijl van de band is beslist te vatten onder Southern Rock, maar door hun zijstapjes hebben ze binnen dit genre een eigen plek weten te veroveren en hun muziekstijl krijgt wel eens het label Progressieve Country.
 
De band heeft door de jaren heen een enorme hoeveelheid personele wijzigingen ondergaan en dat heeft soms een positief en helaas ook wel eens een negatief effect op een nieuw album.
Albums uit de beginperiode heb ik allemaal wel eens beluisterd en daar zit geen rommel bij. Recent hoorde het album Beyond The Horizon uit 2004 dat vond ik toch wat lafjes.

De band bestaat formeel nog steeds, maar het is al meer dan 10 jaar geleden dat er nog een album is gemaakt. Dit jaar staan wel de nodige optredens gepland.

Of we het nu Southern Rock of Progressieve Country mogen noemen boeit niet zo. Gewoon een heel lekker plaat deze verzamelaar. Zeker voor liefhebbers die het weten te waarderen als verschillende muziekstijlen in de blender gaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten