zaterdag 17 april 2021

Allman Brothers: Woodstock '94

The Allman Brothers werden in de loop van 1969 opgericht en daarmee waren ze net te laat om op de eerste editie van Woodstock hun kunsten te vertonen. 
Een eerste album van The Allman Bros zou pas een maand of vier na Woodstock worden uitgebracht. The Allmans waren echt maar net uit de studio toen de eerste klanken op Woodstock klonken. 
 
Als we het over Woodstock hebben denken we automatisch aan het Love & Peace evenement uit 1969. In veel opzichten was die happening een mijlpaal in de geschiedenis. 
Na het succes van 1969 is er nog vijf keer een vervolg gekomen op het oorspronkelijke Woodstock festival uit 1969. 
 
1979: 10th Anniversary 
10 jaar na het hippiefestijn werd onder deze noemer in het Felt theater (Madison Square Garden,NY) een jubileumconcert gegeven. Tijdens dit concert traden een aantal oud deelnemers op van de oorspronkelijke editie. Van dit concert is een VHS en later DVD gemaakt met als titel The Celebration Continues:Woodstock '79.

1989: Woodstock '89
Een spontaan event op exact dezelfde locatie als in 1969 wat toch ineens heel erg uit de hand is gelopen. Er kwamen maar liefst 150.000 mensen op af. Tegenwoordig zouden we zo'n event een Project X noemen. In die jaren waren we wat relaxer en keken we niet hoe we iets konden verbieden, maar hoe we het in goede banen konden leiden.
Het evenement staat ook wel bekend als The Forgotten Woodstock

1994: Woodstock '94
Wellicht het grootste succes van alle vervolg Woodstock events. Een affiche om je vingers bij af te likken. Door de enorme belangstelling bij publiek en artiesten besloot de organisatie om de oorspronkelijke planning van twee dagen op te rekken naar drie.
 
Om een idee te geven even een paar acts waar het 350.000 koppige publiek van mocht genieten: Peter Gabriel, Country Joe McDonald, Bob Dylan, Red Hot Chili Peppers, Trafic, Green Day, Sheryl Crow, Joe Cocker, Crosby Stills & Nash, John Sebastian, Melissa Etheridge, The Band, Metallica, Aerosmith, Zucchero, Santana en meer, en meer waaronder The Allman Brothers. 

Van veel van de optredens tijdens Woodstock '94 zijn albums uitgebracht. Doorgaans in het grijze circuit maar daardoor niet minder interessant. Het aanbod is echt enorm van Dylan tot Metallica en van Green Day tot The Allman Brothers welke nu op de draaitafel ligt. Woodstock '94 heeft in Nederland nauwelijks aandacht gekregen en dat is een gemiste kans, want vanuit muzikaal oogpunt is het een enorm interessant festival.

1999: Woodstock '99
Na het succes van 1994 besloot de organisatie om maar gelijk met vier dagen uit te pakken. Veel ruimte en aandacht voor nieuw talent en jonge bandjes, maar ook een aantal oud gediende zoals Willy Nelson en James Brown.
Muzikaal een indrukwekkende affiche alleen het festival werd ontsiert door vechtpartijen, verkrachtingen, diefstal en veel intimidatie.

2009: Heroes of Woodstock Tour
Bij dit 40 jarige jubileum werd voor een totaal ander concept gekozen namelijk een tournee. Een kleine 20 concerten verdeeld over de VS werden als jubileum gehouden. Als podium acts werd gebruik gemaakt van aantal deelnemers van het oer-festival uit 1969. Zo staan onder anderen Ten Years After, Canned Heat, Jefferson Starship (in '69 nog Airplane) en Copuntry Joe McDonald.

2019: Geannuleerd
In de zomer van 2019 stond een groots 50 jarig jubileum gepland met een knappe rij artiesten maar een maand voor het festival trok de organisatie de stekker eruit. Jammer en een Woodstock 60 jaar zie ik niet meer gebeuren wat misschien ook maar beter is.

Allman Bros op Woodstock 1994
De set die The Allmans speelde op Woodstock 1994 is zoals al hun live werk heerlijke kost. Uiteraard een paar vette klassiekers zoals "Statesboro Blues", "Midnight Rider", "Jessica", "Whipping Post" en mijn favoriet "One Way Out". Brr wat is dat toch een waanzinnig nummer............
Ook spelen ze een tweetal nummers van het album Where It All Begins wat een paar maanden eerder (mei 1994) was uitgebracht. Voor veel toeschouwers was dan dus nog vrij nieuwe kost.Van het album Where It All Begins spelen ze het schitterende "Soulshine" en "No One To Run With".
Dat laatste nummer heeft een heerlijk ritme en kennen we onder meer van de film The Cowboy Way met Kiefer Sutherland. Een film die commercieel trouwens een enorme flop werd maar wie dit nummer hoort zal moeten toegeven dat het niet aan de muziek heeft gelegen!
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten