zaterdag 3 april 2021

Richard Manuel

In 1967 was Richard Manuel een van de oprichters van de fameuze groep The Band. Beslist een van de beste bands als het gaat om genres zoals Folk Rock, Countryrock en Americana.
The Band was in het begin vooral bekend als begeleidingsband van Bob Dylan. Daar deden ze beslist erg goed werk, maar toch verdient The Band vooral waardering voor een aantal van hun eigen albums.
Vooral de albums Music from Big Pink, The Band, Stage Freight en The Last Waltz zijn allemaal om vingers en duimen bij af te likken.

The Band besloot eind jaren 70 er een punt achter te zetten om na een pauze vanaf 1983 weer actief te worden. Helaas heeft Richard Manuel van die herstart maar zeer kort genoten. 
Op 4 maart 1986 pleegde Richard na een optreden met The Band in Florida zelfmoord. Los van het enorme persoonlijke drama was dit een enorm verlies voor The Band.
The Band werkte met meerdere zangers, maar het was juist Richard Manuel die met zijn Soulfull stem een unieke bijdrage wist te leveren.

Richard zou vandaag z'n verjaardag vieren en het kan niet anders dat deze datum bij vele de nodige trieste gevoelens op zal leveren.

De beste manier om hier even bij stil te staan is toch gewoon een album van The Band op te zetten.
De keuze is gevallen op het tweede album wat in 1969 verscheen met de simpele titel The Band.
Zelden was de muziekpers het zo met elkaar eens. Het regende vijf sterren. Nog meer opmerkelijk dat het album zelf vrij recent (oa 2009 en 2017) nog diverse prijzen heeft gekregen.
 
Het album mag gerust gezien worden als een van de beste Americana albums en is binnen dit genre voor velen nog steeds een bron van inspiratie.

De versie die nu opstaat is een remaster uitgebracht als dubbel LP waardoor het toerental naar 45 kan.
Zuiver, prima dynamiek, stil wat stil moet zijn. Prima geluidskwaliteit waardoor het nog meer genieten is van deze heerlijke muziek.

Er is ook nauwelijks een betere manier om even stil te staan bij de geboortedag van Richard Manuel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten