vrijdag 2 april 2021

Jesus Christ Superstar

Eerder draaide ik deze Paasdagen al de highlights uit de Matthäus Passion. Een meesterwerk van J.S. Bach maar zwaar en ook een erg lange zit.
Jesus Christ Superstar is een Rockopera die net als de Matthäus Passion de laatste dagen van Jezus behandeld.
De Rockopera die in 1970 op plaat verscheen is een stuk lichter en veel toegankelijker dan de Matthäus Passion. Ondanks dat - of juist daardoor - kon deze Rockopera rekenen op de nodige kritiek.

Alle kritiek ten spijt werd Jesus Christ Superstar en mega succes. Het album ging wereldwijd vlotjes over de bank en kwam in veel landen hoog in de hitlijsten. In Nederland stond het album maar liefst vier weken op nummer 1 van de album Top 100.
 
Na het succes van dit album is er een bewerking gemaakt als musical. Inmiddels zijn - uiteraard met uiteenlopende bezettingen - er over de hele wereld duizenden optredens van deze musical geweest waarbij shows op Broadway en in Londen de ene na de andere prijs binnensleepte.

Op het album van de Rockopera - wat gezien mag worden als het vertrekpunt van al deze successen - zingt Ian Gillan de rol van Jezus. Ian kennen we natuurlijk van Deep Purple. Verder is Yvonne Elliman onder het grote publiek wel bekend, maar dat mede door de rol van Maria Magdalena.
Verder is het een keur aan geweldige muzikanten die doorgaans op albums speelde van de grotere acts zoals Joe Cocker, Roxy Music, 10cc, Peter Frampton en Phil Collins

Alle nummers zijn van de hand van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber en zij hebben ook de productie van dit album voor hun rekening genomen.
Deze twee mannen hebben een onwaarschijnlijke reeks successen in dit genre gerealiseerd en behoren beide tot de absolute top als het gaat om musicals.

Na het enorme succes van het album kwam in 1973 een film met de gelijknamige titel. Voor een groot deel een andere cast en bij de hoofdrollen zagen we alleen Yvonne Elliman in de herhaling gaan.
Ook de film was - zeker financieel gezien - een zeer groot succes. 

Nog steeds wordt regelmatig een uitvoering gegeven van deze musical. Een van de meest recente en opvallende is de NBC Broadcast versie van april 2018 met John Ledgend als Jezus en Sara Bareilles in de rol van Maria Magdelena. Aanrader!
 
Voor wie de Matthäus Passion te zwaar vind blijft Jesus Christ Superstar een heerlijk album als je met de Paasdagen op zoek bent naar een passend stuk muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten