zondag 4 april 2021

McKinley Morganfield

Waarschijnlijk heeft niemand ooit van hem gehoord en toch verschijnt zijn eerste plaat met McKinley Morganfield als naam van de uitvoerende artiest.
Vrij snel daarna koos dit mega Blues talent voor zijn wereldberoemde artiestennaam: 
MUDDY WATERS!
 
De eerste plaat die Waters maakte was begin van de oorlog (1941) en dat was uiteraard nog op 78 toeren. Deze plaat bevat dan ook maar twee nummers. Op kant A staat "Country Blues" en de B kant bevat "I Be's Troubled".
Deze plaat is erg gewild onder verzamelaars van oude Blues platen en wordt maar heel zelden aangeboden.
Voor een beetje net exemplaar tik je ook zomaar 1000 dollar af. Hoeveel mensen zullen zo'n plaat weg hebben gegooid met de gedachten McKinley Morganfield? Nooit van gehoord!

De meeste mensen kennen Muddy Waters natuurlijk vooral van "Mannish Boy" wat eind jaren 80 gebruikt is in een commercial voor Levi's 501.
Dat was best een geil filmpje met die stoere motorrijder en die subtiel bezwete mevrouw. Om de warmte de baas te kunnen had de biker z'n jeans opgeborgen in de koelkast.
De muziek was op magistrale wijze aan de beelden geknoopt. Voor deze commercial is de versie van "Mannish Boy" gebruikt welke afkomstig is van het album Hard Again uit 1977.

Dat was overigens niet de eerste keer dat Waters dit nummer in de studio heeft opgenomen. De oudste versie die ik heb kunnen vinden komt uit de zomer van 1955. Uiteraard ook op 78 toeren en daardoor eveneens erg gewild bij verzamelaars.

Door de idiote bedragen die voor oude 78 toeren Blues platen neergelegd moet worden ga ik daar m'n vingers niet aan branden. Lijkt mij enorm fascinerend, maar een beetje collectie is gewoon onbetaalbaar.
Dus om de geboortedag van Muddy Waters te vieren aandacht voor "modern" vinyl en wel een van Muddy's beste live albums.
 
Het album At Newport 1960 is heerlijke Chicago Blues. Even platgeslagen: Delta Blues is één artiest met akoestische gitaar en Chicago Blues is een echte elektrische band. Natuurlijk is het niet altijd zwart/wit maar op dit album speelt Waters dus met flinke (7 man?) band heerlijke Chicago Blues.

Met albums als dit was Muddy Waters een enorme inspirator voor de Britse Blues zoals Stones, Clapton, Led Zeppelin en vele anderen.

Het album staat dan ook in Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Time en in het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die.
De mooiste vermelding staat echter in het boek 101 Albums That Changed Popular Music. Een dergelijke vermelding laat mooi zien wat een groot en invloedrijk artiest Muddy Waters is geweest.

Om stil te staan bij de geboortedag van Muddy daarom dit fenomenale live album maar eens op de speler geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten