maandag 5 april 2021

Hell Freezes Over

Voor veel mensen zal de Corona-crisis zo voelen. Wanneer is het over? Als de Hel bevroren is?
 
Het waren gevleugelde woorden van Don Henley. Toen in 1980 na jaren van grote successen de band uit elkaar spatten werd aan hem gevraagd of het ooit goed ging komen?

Antwoord: Hell Freezes Over

Teveel grote grote ego's op één podium. Soms gênant als de microfoon open was blijven staan en de nodige verwensing naar elkaars hoofd werden geslingerd.

Toch kwam er in 1994 een hereniging. Weliswaar zonder Bernie Leadon die in 1975 door Joe Walsh was vervangen, 
Ook zonder Randy Meisner die in 1977 na het megasucces van Hotel California (1976) de band definitief verliet. Voor de tournee die volgde werd hij vervangen door Timothy B. Schmit. Deze laatste had jaren bij Poco gespeeld en enorme ervaring met het genre Rock en Countryrock. Leuk detail: Timothy is het enige Eagles lid die daadwerkelijk uit California komt en hij maakt nog steeds deel uit van deze succesformatie.

Na de breuk in 1980 werd in 1994 een herstart gemaakt en formeel bestaan The Eagles nog steeds. Van de oorspronkelijke oprichters maakt echter alleen Don Henley nog deel uit van de band.
Medeoprichter Glen Frey maakt wel deel uit van de band bij de herstart, maar is in 2016 helaas overleden.
De andere twee oprichters  Randy Meisner en Bernie Leadon hadden de band al eerder verlaten maar  Leadon heeft tussen 2013 en 2015 nog wel een aantal keren meegespeeld.
 
Het eerste album wat verscheen na de herstart is dit dubbelalbum Hell Freezes Over. Het album bevat één kant met nieuwe studio-opnames en drie kanten met live registraties van een MTV special.
Naast een dubbelalbum verscheen ook een DVD en zowel het album als de DVD werden een enorm groot succes.
Een deel van de pers was echter wat minder enthousiast. Die waren toch wat bij de Eagles van eind jaren 80 blijven hangen denk ik dan maar.
Klinkt het album verrassend? Nee! Is het echt een Eagles album? Absoluut!
Volgens mij is dat wat de mensen willen en de verkoopcijfers zetten de muziekjournalisten weer eens flink in hun hemd.
In de VS haalde het album negenmaal (!!!!) platina en de DVD acht keer! Ongekende verkoopcijfers. 

De nieuwe studionummers zijn stuk voor stuk pareltjes en live spelen ze uiteraard hun wereldhit Hotel Califorina. Misschien hun beste uitvoering ooit. Brrrr wat goed.
The Last Resort blijft naast een heerlijke aanklacht ook muzikaal champagne voor de oren. Wat een geweldige uitvoering.

Als je naar de elf live nummers luistert (DVD is ook leuk om te zien) kan je nauwelijks geloven dat deze gasten 14 jaar niet met elkaar hebben gespeeld. Is dit het testosteron vat wat steeds ontploft?
Zolang ze muziek maken is het een geoliede machine. Sterker: zolang ze maar muziek maken is de chemie geweldig met schitterende muziek als resultaat. Grenst aan de perfectie!
 
Na een kleine 30 jaar is dit album nog steeds een aanrader. Wie een vinyl versie zoekt en geen waarde hecht aan eerste persingen en dat soort bullshit kan het best de heruitgave kopen. Originele persingen in goede staat gaan voor 3-400 Euro over de toonbank! Een heruitgave voor slechts 30!

Mooi is wel hoe Glen Frey het optreden opent: "For the record, we never broke up; we just took a fourteen-year vacation"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten