dinsdag 6 april 2021

Gemiste Kansen #004

Woodstock was voor veel bands en artiesten een definitieve doorbraak. Natuurlijk stonden er een groot aantal bekende acts op het podium, maar ook een aantal relatieve nieuwkomers. Voor die nieuwkomers was Woodstock letterlijk en figuurlijk een geweldig podium om zich aan de wereld te tonen.
 
Ten Years After bestond nog niet zolang en tijdens Woodstock zou hun derde studio album uitkomen. Prima album maar het was toch vooral de waanzinnig gave uitvoering van "I'm Going Home" die er voor zorgde dat Ten Years After in één klap beroemd werd. Wat was dat een geweldige performance!
Het nummer werd ook opgenomen in de film die van Woodstock gemaakt is en dit optreden van Ten Years After maakte bij vele liefhebbers enorme indruk.
 
Indruk maken deed ook Joe Cocker met "A Little Help From My Friends". Het betekende de doorbraak van Cocker in de VS en leverde hem een contract op voor de grote Mad Dogs & Englishmen tournee.
 
Supergroep Crosby, Stills, Nash & Young maakte min of meer hun live debuut, want die mini gigs die ze daarvoor hadden gedaan kan je nauwelijks meetellen.
 
Boeiende vraag is: "wat als dit soort artiesten niet op Woodstock hadden gestaan?" CSN&Y zullen er wel gekomen zijn, maar voor Cocker, Ten Years After en diverse anderen is Woodstock toch echt een stevige opstap geweest.
 
Daarom extra boeiend om te kijken welke acts er gevraagd zijn en uiteindelijk niet zijn gekomen.
 

Vanuit Groot Brittannië  waren onder anderen de The Rolling Stones, Led Zeppelin, Jethro Tull gevraagd.
The Stones waren al een gearriveerde band en hadden die zomer ervoor het briljante album Beggars Banquet uitgebracht. Ze hadden al tientallen hits op hun naam staan dus Woodstock zou voor de Stones geen opstap zijn. Andere afspraken zaten een optreden in de weg, wat niet wegneemt dat het toch een gemist kans is.
 
Jethro Tull was echter een stuk minder bekend en konden wel een opstap gebruiken. Ze hadden immers pas één album gemaakt en waren alleen bekend bij een kleine groep liefhebbers. Ian Anderson vond dat hippie gedoe echter maar niks en zag af van de uitnodiging. 
Uiteindelijk heeft Jethro Tull de Woodstock opstap niet nodig gehad en zijn ze uitgegroeid tot een zeer succesvolle band.
 
Ook Led Zeppelin had pas één album uitgebracht en kon strikt genomen een opstap prima gebruiken. Toch werd door de manager besloten om niet naar Woodstock af te reizen omdat ze dan de zoveelste band op een affiche zouden zijn. 
Bizar genoeg is Led Zeppelin de meest gevraagde live band geworden en heeft het record ticketsaanvragen.
Op 10 december 2007 gaf Led Zeppelin een jubileumconcert met Jason Bonham achter de drums. Jason is de zoon van de in 1980 overleden John Bonham die tot dan achter de drumkit had gezeten.
Online kwamen er 20 miljoen (!!!!!) verzoeken voor kaarten! Daar zullen best de nodige dubbelen tussen hebben gezeten, maar ter vergelijk: bij Woodstock waren 500.000 bezoekers.
Led Zeppelin heeft het ook prima zonder Woodstock gered, wat niet wegneemt dat het gevoelsmatig een gemiste kans is.
 
Er zijn diverse acts die zijn uitgenodigd en daar niet op zijn ingegaan en toch heel populair zijn geworden. Toch blijft het een boeiende vraag hoe het was afgelopen met die onbekende acts die geen gebruik hebben gemaakt van de uitnodiging?
 
Had iemand wel van Blues Image gehoord als ze wel naar Woodstock waren gekomen? Gemiste kans?

Of wat te denken van Tommy James and the Shondells? Niemand steekt waarschijnlijk direct z'n vinger op maar de hit "Crimson and Clover" zullen de oudjes onder ons wel kennen. Maar hoe was het met deze Psychedelische band afgelopen als ze wel op Woodstock hadden gestaan. Gemiste kans?

Ook de naam Zager & Evans zal bij veel mensen niet direct een bel doen rinkelen. Het nummer "In the Year 2525" was een prima hit, maar de naam van deze Folkrock groep is niet erg blijven hangen. Gemiste kans?

Joni Mitchell was ook uitgenodigd maar had andere verplichtingen. Ze maakte uiteindelijk wel het schitterende nummer "Woodstock" waardoor dit festival voor haar toch een enorm succes werd. Zeker toen ook nog Crosby, Stills, Nash en Young van dit nummer een mega hit wisten te maken:
I came upon a child of God
He was walking along the road
And I asked him, Where are you going?
And this he told me
 
I'm going on down to Yasgur's farm
I'm gonna join in a rock 'n' roll band
I'm gonna camp out on the land
I'm gonna try an' get my soul free

Toch bekruipt bij het zien van het lijstje acts wat is uitgenodigd en daar - om uiteenlopende redenen - geen gebruik van heeft gemaakt het gevoel: gemiste kansen....... 
Gemiste kansen soms voor de act in kwestie, maar soms ook gemiste kansen voor de het festival zelf.

Artiesten die benaderd voor Woodstock maar daar niet gespeeld hebben:
The Jeff Beck Group  -  Blues Image - The Byrds  -  Chicago  -  The Doors  -  The Guess Who  -  Iron Butterfly  -  Tommy James and the Shondells  -  Jethro Tull  -  Led Zeppelin -  Lighthouse -  Arthur Lee and Love  -  Mind Garage  -  Joni Mitchell  -  The Moody Blues  -  Procol Harum   -  The Rascals  -  Raven  -  Roy Rogers  -  The Rolling Stones.
 
Plaatje dan maar van twee bands die ik graag op Woodstock had zien spelen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten