dinsdag 13 april 2021

Lowell George

Het is vandaag de geboortedag van dit multitalent wat helaas veel te vroeg van ons is heengegaan. Lowell is slechts 34 jaar geworden, maar hij heeft wel een fenomenale muzikale erfenis voor ons achtergelaten.
Het beste kennen we George als een van de oprichters van Little Feat. Daarvoor heeft hij in diverse andere bands gespeeld zoals The Factory, The Standells en zelfs bij The Mother Of Inventions. 
 
In 1969 richtte George samen met Roy Estrada (bas), Bill Payne (keyboard) en Richie Hayward (drums) de band Little Feat op. George zelf was leadzanger en speelde gitaar en slidegitaar.
Jimmy Carl Black van de Mothers Of Invention was de bedenker van de naam Little Feat en het verhaal gaat dat het een verwijzing was naar de voeten van Lowell.

Little Feat heeft tussen 1969 en 1979 op rij zes meesterwerkje uit de studio opgeleverd. Liefhebbers van Southern Rock, Country Rock, Folk Rock kunnen dit blind opzetten. Laten we het voor het gemak Americana noemen, maar Lowell zorgde met zijn geweldige stem voor de nodige Blue Eyed Soul.
Een band die een enorme rij aan muziekstijlen beheerste en die eerste zes album zijn smullen, smullen en nog een smullen. Heb ik al gezegd dat het smullen is?

Smullen is het!

Het album Down on the Farm uit 1979 was dan ook een teleurstelling voor vele fans. Geen slecht album, maar wel in relatie wat Little Feat 10 jaar lang had geleverd.

De spirit was er duidelijk uit en Lowell verliet de band en dat betekende ook het einde van de band. George heeft nog een tweetal jaar een aantal soloprojecten gedaan, maar kwam op 29 juni 1979 te overlijden aan gevolg van een heel ongezonde levensstijl. 
 
Little Feat maakte in 1987 een doorstart en bestaat officieel nog steeds. Van de oorspronkelijke leden maakt alleen Bill Payne nog deel uit van de band. 
Ook drummer Richie Hayward is overleden (2010) en met bassist Estrada is het echt niet best afgelopen. Estrada zit een zeer lange straf uit wegens zedenmisdrijf. Gezien z'n leeftijd en de lengte van de straf is dat kans erg klein dat Estrada nog op vrije voeten komt.

De albums die Little Feat na de doorstart in 1987 heeft gemaakt zijn niet slecht, maar halen het niet bij de geweldige albums uit de begin periode toen Lowell George nog deel uitmaakte van de band.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten