woensdag 17 maart 2021

Paul Kantner

Deze medeoprichter van Jefferson Airplane had vandaag zijn 80e verjaardag kunnen vieren. Kantner rookte echter als een ketter en de wodka was niet aan te slepen. In die zin is het bijna een wonder dat hij alsnog 74 jaar is geworden.
 
Kantner overleed op 28 januari 2016 op exact dezelfde dag als Signe Toly Anderson. Zij was de eerste zangeres van  Jefferson Airplane, maar stapte na iets meer dan een jaar vanwege haar zwangerschap uit de band. Ze zou vervangen worden door Grace Slick die uiteindelijk het gezicht werd van deze fenomenale Psychedelische Rock band.
 
De totale historie van Jefferson Airplane is een vrij complex verhaal. De band werd eind 1965 opgericht maar stopte eind 1972 al weer. Dat wel na een serie fenomenale albums!

In 1974 werd een doorstart gemaakte als Jefferson Starship welke formatie officieel nog bestaat. Uiteraard met deels andere muzikanten en om het nog wat complexer te maken waren er tijdens de Starship periode ook nog tweemaal een reünieperiode van de oorspronkelijk Airplane formatie.
 
Om te zorgen dat helemaal niemand het meer begrijpt was er tussen 1985 en 1987 de The Kantner Balin Casady Band (kortweg KBC Band). In de naam van de band herkennen we direct drie namen van Jefferson Airplane waarvan Kanter weer een belangrijke initiatiefnemer was.
 
Dan nog even de kers om het extra te laten duizelen: in 1969 en tussen 1987 en 1988 speelde Kantner samen met een paar leden van de Jefferson Airplane ook nog in Hot Tuna welke een meer Blues georiënteerde band is.

De belangrijkste bijdrage van Kantner is toch de oprichting van Jefferson Airplane.
Hoe we het ook wenden of keren is Jefferson Airplane toch de uitvinder van de Psychedelische Rock. Jefferson Airplane is in 1965 gestart als band die Psychedelische Rock wilde maken. Niet een commercieel truukje zoals de Beatles, Stones en vele anderen in 1967 deden. 
Psychedelische Rock zit in het dna Jefferson Airplane. Je zou haast kunnen stellen dat het synoniem aan elkaar is.
 
Het debuut album Surrealistic Pillow van de uit San Francisco afkomstige band mag gerust gezien worden als een benchmark Psychedelische Rock. Vijf sterren album en wie denkt dat er vijf betere Psychedelische Rock albums zijn mag nu z'n vinger opsteken.
 
Voor nu kies ik even voor een heerlijke dubbelaar met een overzicht van de Jefferson Airplane periode inclusief een nummer van Starship en twee nummers van Hot Tuna. Fijne compilatie deze dubbelaar!

Paul waar je ook bent: Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten