vrijdag 5 maart 2021

Allman Bros - Live at Ludlow Garage 1970

Ik stel wel eens de vraag: "kan je van The Allman Brothers teveel live albums hebben?"
De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Uiteraard moet je wel liefhebber zijn van Bluesrock en Southern Rock. Ook moet je weten te waarderen dat ze - met name in hun beginperiode - zo nu en dan een flinke scheut Jazz toe wisten te voegen.
Tot slot moet je die lange uitgesponnen jams weten te waarderen.

Als je die vinkjes hebt gezet dan is het album Live at Ludlow Garage 1970 een heerlijke aanvulling op hun live meesterwerk At Fillmore East (1971). 
Ja At Fillmore East is een halve ster beter!
Eigenlijk is het ook logisch dat het Fillmore album beter is want die opnames zijn een jaar later en Gregg, Duane, Dicky, Berry, Butch en Jai hadden dus 100en keren meer met elkaar staan spelen.

De opnames van deze Ludlow Garage zijn van het voorjaar 1970 maar bleven op de plank liggen tot 1990.
Aanvankelijk verscheen het album alleen als 2CD. Logisch want in die jaren was de CD enorm populair en vinyl lag gewoon op z'n gat.
Pas in 2016 kwam er een officiƫle vinyl editie beschikbaar. Deze bestaat uit 3 LP's.
Strikt genomen is de CD versie interessanter want dan wordt de 44 (!!!!) minuten lange versie van Mountain Jam niet onderbroken.
Deze versie van Mountain Jam is tevens een van de redenen waarom je als fan van The Allman Brothers dit album wilt hebben. VIERENVEERTIG! Man, man, man wat lekker!
 
Op dit album ook het prachtige "Dreams" en de klassieker "Statesboro Blues".
Dat laatste nummer stamt uit begin vorige eeuw en staat op naam van Blind Willie McTell.
Leuk detail aan Blind Willie McTell is dat het waarschijnlijk de Blues artiest is met de meeste bijnamen:
Blind Sammie, Georgia Bill, Hot Shot Willie, Eddie McTier, Blind Willie, Barrelhouse Sammy, Pig & Whistle Red, Blind Doogie, Red Hot Willie Glaze en Red Hot Willie,
Om het nog wat ingewikkelder te maken: hij werd geboren als William Samuel McTier.
 
Dylan bezingt Blind Willie in het in 1983 verschenen "Blind Willie McTell" en om de cirkel weer rond te maken.............het nummer "Blind Willie McTell" is door veel artiesten gecoverd onder andere door................The Allman Brothers.

Live at Ludlow Garage is een heerlijk muziekdocument en als je dit album op de juiste plek in de tijdlijn zet geeft het een schitterend inzicht hoe The Allman Brothers zich zo meesterlijk ontwikkeld hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten